Šumava řeší, jak ochránit tetřevy před turisty

Boží Dar – Hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě je od ledna opět přístupný veřejnosti. Cestu otevřel rozsudek Nejvyššího správního soudu. Lidé tak mohou jít na vrchol hory Luzný nebo na Roklan a procházet místy největšího výskytu chráněného tetřeva hlušce. Vzácní ptáci ale budou za několik týdnů hnízdit. Podle ochranářů by měl být v tomto období v oblasti co největší klid. Prosí proto návštěvníky, aby to respektovali a nevstupovali do území mimo vyznačené cesty. Před výletem do bezzásahových zón turisty varuje také horská služba. Území je podle ní nepřehledné a případný zásah by tak mohl být komplikovaný a zdlouhavý.

Jednou z variant, jak populaci tetřevů ochránit, je přesunutí sporných území do první zóny parku, na kterou se rozhodnutí soudu nevztahuje. Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský zase přišel s možností, že by se Modrý sloup mohl zpřístupnit v provizorní podobě, jako tomu bylo loni a předloni. „Monitoring tetřeva, na který bylo vázáno rozhodnutí o Modrém sloupu, není ukončen. Trvají proto důvody, aby existovala provizorní varianta,“ řekl ČT s tím, že doufá, že vrchol Luzného zpřístupní z české strany oficiální cestou ještě letos v červenci.

Verdikt Nejvyššího správního soudu zrušil klidová místa na přibližně deseti procentech parku. Lidé tak mohou vstupovat do oblasti Smrčiny, Trojmezné, Vltavského luhu, Horskokvildské slatě, Modravské slatě, Křemelné a Plesné s Poledníkem. Kromě první zóny parku se tak turisté mohou pohybovat i mimo vyznačené trasy.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Modrý sloup je historický přechod, který na Šumavě vybudoval už Karel IV. a Češi i Bavoři ho hojně využívali. Po válce ho ale zavřeli komunisté a pak kvůli tetřevům i ochranáři. Cesta na Modrý sloup se znovu otevřela až v roce 2009, ale jen na zkušební dobu dvou let. Turisté mohli do oblasti vstupovat od 15. července do 15. listopadu. Nemohli však jít původní trasou Luzenským údolím, ale delší cestou přes horu Špičník. Po dvou letech měl o dalším postupu rozhodnout zájem turistů a hlavně jejich vliv na výskyt vzácného tetřeva.