Čeští a ruští veteráni uctili památku padlých při osvobozování Ostravy

Ostrava - Památku těch, kteří padli při osvobozování severomoravské oblasti v roce 1945, uctili váleční veteráni společně s ruskými kolegy na setkání v Ostravě. Při bojích Ostravské operace zahynulo téměř 20 tisíc rudoarmějců, víc než tisíc československých vojáků a stovky civilistů. Ostravsko-opavské osvobozování bylo jednou z nejtěžších bitev 2. světové války na našem území.

„Podařilo se mi překročit československé hranice. To byl velmi krásný pocit u srdce, protože jsem si říkal, když mám padnout, tak doma,“ vzpomíná hrdě veterán Vladimír Palička. „Byla jsem za války sniperkou, střílela jsem Němce. Nevím, kolik jich bylo, ale zabila jsem je, aby naši kluci neumírali,“ říká odstřelovačka 1. čs. samostatné brigády v SSSR Marie Ljalková-Lastovecká.

Během bojů silně pršelo. Půda byla rozmoklá, což představovalo značnou nevýhodu pro tanky. Osvobození Ostravy a kraje se proto o několik týdnů protáhlo. Až po více než měsíci krvavých bojů mohli spojenci slavit. „Přišli tam lidé a my jsme začali mluvit česky, oni říkali, to jsou naši. Přišla tam i jedna ženská, přitáhla mě k sobě a já jsem se cítil jako v ráji,“ vybavují se už spíše ty hezké momenty z těžkého období Vladimíru Paličkovi. Setkání veteránů se zúčastnil i ruský velvyslanec Sergej Borisovič Kiselev. „Dnešek je pro nás velmi významný. To, co nás vzájemně spojuje, je naše paměť. Vztah k padlým z nás dělá bratry a za to bych chtěl velice poděkovat. Veteránům bych chtěl popřát pevné zdraví,“ řekl.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)