Děčínský zámek ožívá

Ústí nad Labem - Děčínský zámek láká na víkendový den otevřených dveří. Správci tisíc let staré památky chtějí ukázat, že zámek, jehož osud se zdál být zpečetěn, se pomalu zase vrací do podoby, v jaké ho před osmdesáti lety opustil poslední šlechtický rod Thunů. Od roku 1932 ho na dlouhá léta obsadili vojáci.

Kdo neměl uniformu, mohl se šedesát let na děčínský zámek dívat jenom zvenčí. Když se v roce 1991 dostali první civilisté dovnitř, byli v šoku. „Byli jsme naprosto zděšení,“ vzpomíná na rok 1991 Stanislava Holíková z občanského sdružení Amici Decini.

Po sovětské armádě zůstal zámek ve velice zuboženém stavu. Stanislava Holíková tenkrát odhadla dobu rekonstrukce na deset let. Brzy pochopila, že to není možné. Očekávaní soukromí investoři nepřišli a navíc se v roce 1996 zřítilo celé jižní nároží. Havárie však paradoxně zámku pomohla. Bylo rozhodnuto, že se zámek začne opravovat po částech. V jednom křídle se usídlil státní archiv a o kus dál zase část městského muzea. „To byl hodně důležitý krok,“ hodnotí zpětně kurátor zámku František Šuman.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Příští rok by mělo být zpřístupněno i poslední, zatím neopravené jižní křídlo. Pak bude zámek vypadat jako kdysi. „Já si myslím, že je zámek definitivně zachráněný,“ domnívá se ředitelka Zámku Děčín Iveta Krupičková. 

Nejzajímavější možná je, že děčínský zámek je vlastně mnohokrát přestavěný gotický hrad. „My můžeme nabídnout různé prohlídkové trasy, například takovou tu klasickou s obrazy, nábytkem, ale i takovou tajuplnou po zámeckých sklepeních,“ láká návštěvníky František Šuman. 

Správci zámku ho chtějí postupně vybavit původním zařízením, které bylo kdysi rozvezené na různá místa republiky. Sehnat peníze na restaurování nebude snadné, ale jednodušší než shánění půl miliardy, kterou zatím stála rekonstrukce.