Šlechta přijela do Varů na dostihy a plesy

Karlovy Vary - Na čtyři stovky aristokratů i významných osobností ze světa financí, práva nebo medicíny zavítaly do Karlových Varů na jubilejní 15. setkání evropské šlechty známé jako Karlovarský víkend. Už v pátek se hosté seznamovali na bále v hotelu Imperial, dnes je čekal program s dostihy. Účastníci setkání také přispějí na charitativní projekt Inocence in Danger na pomoc ohroženým dětem.

Dostihové dopoledne sice pořádala šlechta, která i odměňovala vítěze, ale už tradičně bylo závodiště otevřeno zdarma také pro veřejnost. Toho využili lidé k tomu, aby okoukli aristokraty v žaketech a fracích, jejich dámský doprovod zase mezi sebou soupeřil v pokrývkách hlavy. Právě soutěž o nejatraktivnější klobouk se těší vždy největší pozornosti, stejně jako závody mladých šlechticů na dřevěných koních.

Všechny další akce Karlovarského víkendu se už pak odehrávají za zavřenými dveřmi a jsou výhradně pro zvané. To platí například o dnešním Jarním plese v Grandhotelu Pupp nebo nedělním maškarním bále v Císařských lázních. Výtěžek z tombol má pomoci sdružení Inocence in Danger, které chce chránit děti před pohlavním zneužíváním. Novým projektem je poradna, kdy mladí vysvětlují svým vrstevníkům, jak předejít tomuto nebezpečí, uvedla Johanna von Papen z organizačního výboru.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Pravidelná setkávání šlechty začal organizovat po otevření hranic Oron Michael Kalkert a po třech letech se k němu připojila Johanna von Papen. V průběhu let se postupně měnilo složení hostů. Původně byli návštěvníky hlavně Němci, zatímco dnes seznam obsahuje už hosty z většiny evropských zemí. Po vstupu Michaela Kindahla ze Švédska do organizačního výboru jsou zváni také účastníci ze Severní i Jižní Ameriky a Austrálie. Tentokrát nechyběl ani barmský princ.