Znalci kosmu se sešli v Lázních Bohdaneč

Lázně Bohdaneč (Pardubický kraj) – V Lázních Bohdaneč na Pardubicku patří tento víkend setkání zájemců o kosmonautiku, o vesmírných projektech na téma: „Gagarin nás pozval do vesmíru“ diskutují profesionálové i amatéři. Kosmos-News Party je největším středoevropským mezinárodním setkáním zájemců o kosmonautiku, letos se koná již jedenáctý ročník. Jedním z hlavních námětů měl být živě přenášený start raketoplánu Endeavour s pohádkovým krtečkem na palubě.

Chvíle napětí vystřídalo zklamání, start raketoplánu je odložen. Zpráva, kterou si příznivci kosmonautiky v Lázních Bohdaneč, slyšet nepřáli. „Samozřejmě jsme se těšili, že náš “krťajs„ poletí, tedy že odstartuje. Teď musí ještě chvíli počkat,“ uvedl organizátor Kosmos-News Party 2011 Milan Halousek a jeden z účastníků setkání Straka doplnil: „I když Endeavour neodstartoval, i když jsme tady ten zážitek ze živého přenosu neměli, je určitě o čem se bavit a zároveň napjatě čekat, jak NASA vyřeší selhání ohřívačů hydrauliky, kvůli kterému byl start včera zrušen.“

Do chystané mise raketoplánu vědci vkládají naděje. Vynese detektor temné hmoty, který má pomoci objasnit mnoho otázek o vzniku vesmíru. Zájemci o kosmonautiku se zabývají i dalšími tématy, jako je česká účast na vesmírných projektech, například Solar Orbiter. „To bude mise, která by se měla vypustit sice až asi za pět let, ale už nyní probíhají přípravy. Česká republika tam prostřednictvím svých vědců má velice dobrou pozici, asi čtyři experimenty, pokud budou potvrzeny a vybrány, by z České republiky mohly být,“ vysvětlil ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku se koná po jedenácté. Přijela stovka lidí, včetně zahraničních hostů. „Podobné akce jsou velkým přínosem právě kvůli střetnutí odborníků a amatéry,“ ujistil Jakub Kapuš ze Slovenska a Petr Blau z Izraele dodal: „Nemám čas sledovat všechny ty věci kolem raketoplánu. Jsou tady ale i povolaní odborníci, kteří udělají opravdu takový výcuc toho, co se za celý ten rok stalo.“

V hotelu Technik se Kosmos-News Party koná naposledy. Pro příští rok slibují organizátoři jiné místo, a především další témata. Mluvit se bude například o spolupráci Rusů s Američany na vesmírných projektech.

V Lázních Bohdaneč na Pardubicku patří tento víkend setkání zájemců o kosmonautiku.
Zdroj: ČT24