V Pardubicích odbourávali bariéry k cizincům

Pardubice - Sportovní utkání, přednášky, koncerty a taneční vystoupení tvořily víkendovou náplň pardubického Multikulturního týdne. Už podruhé ho spolu s městem a dalšími organizacemi pořádá Centrum na podporu integrace cizinců. Přistěhovalcům z celého světa pomáhá překonávat národnostní a společenské bariéry. Zároveň umožňuje Čechům pochopit tradice a zvyky národů, jejichž zástupci v Česku žijí a pracují.

Do Pardubic přijely v posledních letech stovky cizinců z Iráku, Afghánistánu, Vietnamu, Mongolska nebo Jihoafrické republiky za prací, studovat nebo hledat lepší život. Multikulturní týden je nejen o zábavě, ale především o nových kontaktech, sbližování a poznávání etnik žijících na území Česka. „Ten program není o cizincích bez cizinců, ale s jejich účastí. Mnoho z nich nám pomáhalo s realizací různých aktivit, fungovali jako lektoři a aktivně se do dění Multikulturního týdne zapojili,“ vysvětluje vedoucí Centra na podporu integrace cizinců Ivona Baklíková. 

Během mezinárodního sportovního dne mohli cizinci poměřit síly v basketbalu, malé kopané nebo stolním tenisu. „Já jsem z Jižní Afriky a studuji na univerzitě v Pardubicích obor informatika v dopravě,“ představuje se Slindokuhle Khanyile. „Pocházím z Mongolska, pracuji tady v jedné pardubické firmě a v Čechách žiji čtvrtým rokem,“ dodává Mongol Bagi. „Prostě to berou tak, že se s nimi Češi chtějí kamarádit, chtějí se s nimi přátelit, celou akci vnímají právě takto,“ dodává tlumočnice z mongolštiny Myanganbayar Bazarjavová.    

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Do sportovních her se zapojili žadatelé o azyl i cizinci dlouhodobě žijící v Čechách. „Všechna sportovní utkání jsou vedena v duchu fair play. Stane se, že když se rozhodčí zmýlí, tak se hráči sami přiznají,“ říká rozhodčí Jaroslav Havlík. „Oni nás znají většinou z té represivní stránky, ale teď alespoň vidí, že vyvíjíme i preventivní činnost, ne jen tu represi,“ usmívá se strážník městské policie Alexandr Hylmar, jehož fotbalová jedenáctka se střetla s týmem cizinců.  

Týdenní maratón plný sportovních, kulturních a společenských akcí pro cizince potrvá do 6. května.