Záchranka v Opařanech má nové výjezdové stanoviště

Opařany - Jihočeská záchranka otevřela v Opařanech na Táborsku nové výjezdové místo. Díky ucelené síti šestadvaceti stanovišť se zdravotnická pomoc významně přiblížila pacientům. V kraji ale ohrožuje provoz záchranné služby nedostatek peněz na mzdy externích lékařů. Aby o ně nepřišla, musí jim přidat. Záchrance chybí nejméně 25 milionů korun. O navýšení rozpočtu budou krajští zastupitelé rozhodovat 31. května.

„Zvyšte nám mzdu, nebo nebudeme sloužit,“ pohrozilo záchranné službě dvacet lékařů z českobudějovické nemocnice. Pokud by stejně jako oni odmítli pracovat všichni externí lékaři, neobsadila by dvě třetiny služeb. „Požadavek bude splněn z rozpočtu záchranky v květnu a uvidíme, zda zastupitelstvo schválí navýšení prostředků,“ řekla Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje.

Dohodu s externími lékaři o navýšení hodinové mzdy považuje vedení záchranné služby i kraje především za výhru pacientů. A stejně tak i to, že se navzdory nedostatku peněz podařilo vybudovat nové výjezdové stanoviště. Pomohla nabídka i finanční spoluúčast dětské psychiatrické léčebny. „Všimli jsme si, že záchranná služba překládá pacienty na našem parkovišti, když jsem se potkala s panem ředitelem, ptala jsem se, jestli nechtějí základnu přímo u nás v léčebně,“ podotkla Iva Hodková, ředitelka DPL Opařany.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Nové výjezdové stanoviště sídlí v přízemí ubytovny léčebny. K dispozici je plně vybavená sanitka a posádka ve složení záchranář a řidič, a to alespoň dvanáct hodin denně.