Galerii Stromovka na Letné nechtějí

Praha/Letná – Přes pět tisíc obyvatel pražské Letné podepsalo petici proti stavbě obchodně-administrativního centra u parku Stromovka. Budova je podle nich příliš velká a plánovaný hypermarket v ní prý zlikviduje místní obchodníky. Developera odpor lidí překvapil, podle něj však přišel pozdě. Podle odpůrců je plánovaná budova pro prostředí Letné nevhodná pro svůj naddimenzovaný objem a problematické architektonické řešení i pro bezprostřední dopady, které by její výstavba na lokalitu měla.

Obyvatelé Letné se bouří proti výstavbě jedenáctipatrového obchodního centra. Galerie Stromovka, kterou chce společnost Lordship postavit hned za Veletržním palácem se do této lokality podle starousedlíků i historiků architektury nehodí. „Projekt je předimenzovaný. Obrovský hypermarket je něco, co do Letné jako do historické čtvrti nepatří a mohlo by ji to poškodit,“ prohlásil iniciátor petice, historik architektury Richard Biegel. Společnost Lordship už má ale na stavbu všechna povolení. Aktivisté teď narychlo žádají radnici, aby výstavbu na vlastním, i když pronajatém, pozemku zarazila. „Díky tomu, že ten pozemek je ve vlastnictví městské části, si dokážu představit, že by její aktivita mohla přispět k tomu, aby se ten projekt zmenšil,“ prohlásil zastupitel MČ Praha 7 Ondřej Mirovský (SZ).

Radní ale o případném zrušení pronájmu pozemku jednat vůbec nechtějí. „Předpokládám, že kdyby ze strany městské části vznikl nějaký neúměrný tlak, došlo by minimálně k vypořádání ztrát, které by investorovi vznikly. Myslím, že bychom na to v současné době neměli,“ vysvětluje starosta MČ Praha 7 Marek Ječmének (ODS). Developer diskusi o míře zastavění parcely odmítá, aktivisté prý měli se svými požadavky přijít před 5 lety. Předkládaný projekt, na rozdíl od toho původního, počítá s menším objemem stavby. Navíc, vypsání nové architektonické soutěže by představovalo finanční ztrátu a zdržení výstavby. „Pohledově to nebude vyšší než vedlejší budova výstaviště a stejně tak to nebude vyšší než Parkhotel. Určitě to tedy nebude dominantou,“ ujistil zástupce společnosti Lordship Martin Pilka.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Galerie Stromovka by měla otevírat již příští rok a její administrativní část se možná dokonce stane novým sídlem radnice Prahy 7. Úřad se totiž chystá stěhovat.

Přes pět tisíc obyvatel pražské Letné podepsalo petici proti stavbě obchodně administrativního centra u parku Stromovka.
Zdroj: ČT24