Přes patnáct tisíc lidí podpořilo vznik Národního parku Jeseníky

Jeseník - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navštívil Jeseník, aby znovu rozpoutal debatu kolem Národního parku Jeseníky. Sešel se se zástupci obcí, lesníky, ochránci přírody i podnikateli nad otázkou, zda vyhlášení zvláště chráněného území oblasti pomůže a bude pro ni přínosem. Shodli se na tom, že vyhlášení národního parku musí předcházet podrobná diskuze.

Po předání petice s 15 a půl tisíci podpisy pro národní park se rozpoutala vášnivá diskuse. Zástupci regionu na Tomáše Chalupu doslova sypali své obavy. „Praděd je lyžařsky využívaná lokalita. Já se obávám, že vznik NP by byl pro to lyžařské středisko vražedný,“ říká starosta Malé Morávky Ondřej Holub. Obavy ze vzniku národního parku vyjádřil i starosta Rýmařova Petr Klouda. Reakce starostů se nelíbily příznivcům myšlenky. Ti uspořádali několik veřejných besed, kterých se účastnili odborníci i zástupci ministerstva. Názor na to, zda národní park ano, nebo ne, se liší napříč organizacemi, posty i politickým spektrem.

„Podle nás ta stávající ochrana přírody je dostačující,“ myslí si krajský ředitel Lesů ČR Pavel Indra. „Kdybychom neměli pocit, že jsou tady nějaké argumenty přinejmenším pro to, abychom vedli tuto debatu, tak bychom sem vůbec nejezdili,“ říká ale ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. „Příroda Jeseníků je krásná a vzácná, takže si vyhlášení NP zaslouží,“ tvrdí vedoucí Správy CHKO Jeseníky Jan Halfar. Na rozhovory a vzájemné vyměňování informací bude ještě čas. Podle ministra je vyhlášení národního parku během na dlouhou trať. Samotná změna zákona totiž trvá tři až čtyři roky.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)
Jeseníky
Zdroj: ČT24