Opava má konečně schválený rozpočet

Ostrava - Opava už nebude hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Zastupitelstvo města schválilo rozpočet pro letošní rok, který přesáhne jednu miliardu korun. Radnice ale nemá dost peněz z vlastních zdrojů, a proto si vezme úvěr ve výši dvou set padesáti milionů. Podle opozice je ale půjčka zbytečně vysoká a město na několik let zatíží dalšími splátkami.

Schvalování rozpočtu patřilo mezi nejdůležitější body zastupitelstva. Jeho projednání se protáhlo na dvě hodiny. Opozice například kritizovala čtvrtmiliardový úvěr, který byl součástí balíku schvalovaných rozpočtových opatření. „Ten rozpočet není úsporný a navíc byl kryt úvěrem, který mi považujeme za zbytečně vysoký. Proto jsme hlasovali proti,“ vysvětluje bývalý primátor Opavy a zastupitel Zbyněk Stanjura. „Tento úvěr nám zabezpečuje finanční stabilitu, zabezpečuje potřebné cashflow. A navíc v okamžiku, kdy se podaří akumulovat dostatečné množství finančních prostředků, tak je možno urychleně, bez sankcí, tento úvěr splácet,“ oponuje primátor Opavy Zdeněk Jirásek. „Úvěr vytváří finanční rámec na roky 2011 – 2013. Jeho účelem je spolufinancování projektů z EU. Úvěr by měl letos dosáhnout výše cca 250 mil. korun,“ přidává podrobnosti vedoucí finančního odboru Magistrátu města Opavy Miroslav Drössler.  

Podle Miroslava Drösslera nebylo jednoduché rozpočet sestavit, protože Opava letos zaznamenala výpadky na příjmové straně rozpočtu. Situaci zkomplikovalo snížení dotace na výkon státní správy o třináct milionů, o dalších dvacet pět milionů méně pak město vybralo na dani z příjmů. I přesto město prostřednictvím dalšího úvěru vybuduje kanalizaci v Malých Hošticích za dvacet tři milionů korun. Na druhé straně ale přeruší vyplácení stipendií pro studenty.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

V současné době splácí město ještě devadesátimilionový úvěr, který v únoru vyřešil například financování dokončené rekonstrukce Slezského divadla. Město také splácí úvěr ve výši čtyři sta milionů, který pokryl mimo jiné i nákup obchodního centra Slezanka v centru města.