Sklo zůstane v Lenoře

Lenora (Jihočeský kraj) – Unikátní sbírka skla zůstane v Lenoře na Prachaticku. Zástupci kraje zabránili jejímu prodeji, jednotlivé kusy od soukromníků sami odkoupili pro budoucí muzejní expozici. Sklo z Lenory sbíralo četné medaile na evropských výstavách. Na světové výstavě v Paříži v roce 1867 získalo sklo firmy Viléma Kralika nejvyšší ocenění, úspěch slavilo i na světové výstavě ve Vídni v roce 1873. Lenorská sklárna přečkala přelom století i první světovou válku. Až devadesát procent své produkce sklárna v meziválečném období vyvážela, zejména do Spojených států.

Lenorské sklářské pece vyhasly před 15 lety kvůli nepovedené privatizaci. Podnikové sklady zaplněné křišťálovým sklem se brzy vyprázdnily. Produkci připomíná už jen sbírka, ve které je 360 předmětů. „Dokumentuje vlastně celý vývoj sklárny,“ uvedl místostarosta Lenory Antonín Chrapan (nez.). Jedním z nejcennějších exponátů je souprava na bowli vyrobená přímo pro britskou královnu. Skláři na ni použili jantarové vrstvené sklo, které zdobili broušením. Jsou tu i další unikáty z hutního skla. „Objevují se tam hodně prvky baroka,“ dodal Antonín Chrapan.

Sbírku původně vlastnil nadační fond, který je v soukromých rukou. Od jeho zástupců teď kraj jednotlivé exponáty koupil, tím je zachránil. Zaplatil za ně přes 300 tisíc korun. Na černém trhu se cena celého souboru pohybovala kolem dvou milionů. „Dostáváme tak pod kontrolu významný soubor jihočeského skla,“ prohlásil radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS) a ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr doplnil: „Byly tendence tu sbírku nějakým způsobem rozprodávat. Takže teď je to výborné.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

O cenné sklo se postarají pracovníci jihočeského muzea, historici v současné době čekají na to, kdy jim kraj sbírku oficiálně předá. Žádné stěhování ale neplánují, podle nich památkově chráněný soubor v Lenoře zůstane. „Slibujeme si od toho, že kraj sem bude investovat nějaké prostředky, aby to sklo opravdu bylo v hezčích podmínkách,“ podotkla starostka Lenory Jaroslava Krnáková (nez.).

Jihočeské muzeum má nyní už třetí největší sbírku skla v Česku. Před několika měsíci například získalo křehké předměty ze sklárny v Chlumu u Třeboně.

Unikátní sbírka skla zůstane v Lenoře na Prachaticku.
Zdroj: ČT24