V Moravskoslezském kraji prudce přibývá lidí s astmatem

Ostrava - Až deset nových pacientů denně evidují dětští alergologové v Ostravě. Hlavně v době smogové regulace vyhledávají jejich ambulance rodiče s dětmi, kteří potřebují okamžitou akutní pomoc. Zatímco v roce 2000 mělo astma v Moravskoslezském kraji necelých šest tisíc lidí, podle právě zveřejněných informací se loni jejich počet přiblížil čtyřiceti tisícům. Jestli se skutečně jedná o astma, bezpečně odhalí vyšetření na spirometru - jen v Moravskoslezském kraji jsou ve 47 odborných ambulancích.

 „V posledních týdnech se nám téměř každý den hlásí deset nových pacientů, kteří mají problémy nejen s alergií, ale kašlou a mají dechové potíže,“ potvrdila dětská alergoložka Olga Škopková. Osmnáctiletá Tereza Rakusová začala chodit k doktorce Škopkové už v době, kdy nastoupila do školky. Nemoc u ní zřejmě ovlivní i rozhodnutí, kam půjde studovat na vysokou školu. „Je pravda, že to hodně poznám, když jedu někam pryč z Ostravy. Teď v poslední době, když je ta smogová situace, tak hodně těžce dýchám, musím brát léky, občas si musím fouknout,“ stěžuje si.

Silný a dráždivý kašel. To je podle některých lékařů typický příznak astmatika ze severní Moravy a Slezska. K lékaři by měl přijít už ve chvíli, kdy se projeví takovéto příznaky. „Chronický kašel, pocit nedostatku vzduchu, zahlenění nebo někdy pacient slyší při dýchání i pískání,“ vyjmenovává další příznaky plicní lékařka Andrea Matulová.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Mějte své astma pod kontrolou - vzkazují nejen odborní lékaři, ale takové je i téma letošního ročníku světového dne této nemoci. „Nemoc bohužel není vyléčitelná, ale dá se ovlivnit, aby měl pacient co nejméně potíží - a to je právě ten termín, že má svou nemoc pod kontrolou,“ vysvětluje doktorka Andrea Matulová.

Grafika
Zdroj: ČT24