Klasickým filmovým páskám zvoní hrana, přichází digitalizace

Přerov - Zhruba rok mají kina v České republice na to, aby přešla na digitální technologii. Distributoři totiž během několika měsíců přestanou snímky dodávat na pětatřicetimilimetrovém filmu. Tvrdí to zástupci Unie digitálních kin, kteří v Přerově vysvětlovali majitelům a provozovatelům biografů, proč a jak by měli staré promítací stroje vyměnit za digitální. S digitalizací přímo souvisí zvýšení vstupného. Odlivu diváků kvůli dražším lístkům se ale kina nebojí.

Pětatřicet milimetrů široká filmová páska baví, dojímá a děsí diváky v kinech už více než sedmdesát let. Teď jí pomalu ale jistě zvoní hrana. „Před dvěma lety jsme kinařům opakovali: Prosím, myslete na tu digitalizaci. Jednoho dne pětatřicítky přestanou existovat a vy nebudete mít co hrát. A nikdo nám nevěřil,“ říká předseda Unie digitálních kin Petr Žůrek. „Domnívám se, že posledním rokem, kdy se bude v komerční distribuci objevovat pětatřicítka jako nosič, bude rok 2012,“ doplňuje jej zástupce distributora filmů Aleš Danielis.

Nové vybavení přijde až na pět milionů korun

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Přechod z pětatřicítky na digitální technologii ale především u menších kin není jednoduchý. Často totiž tyto biografy vlastní města nebo větší obce, které na nové vybavení těžko shání peníze.

„My jsme kino digitalizovali v loňském roce za podpory fondu pro rozvoj kinematografie,“ pochvaluje si místostarosta Dobrušky Petr Lžičař. Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie s přechodem na digitální technologii pomáhá něco přes rok a za tu dobu napomohl digitalizovat více než sedmdesát jednosálových kin v ČR. Pomáhá také Unie digitálních kin. V rámci setkání s provozovateli i majiteli biografů poskytují její zástupci rady a potřebné informace. Nechybí ani názorná ukázka nové technologie. „Ovládání je podstatně jednodušší. To vlastně jen spustíte a projektor běží sám až do konce,“ tvrdí promítač Vladimír Odstrčil.

Projektor
Zdroj: ČT24