Plzeň stále trápí bezdomovci v centru

Plzeň – Západočeská metropole svádí marný boj s žebráky. Jednotlivci i celé skupiny lidí bez domova v centru obtěžují kolemjdoucí a kradou v obchodech. Vedení města přitom slibovalo, že se situace uklidní. Magistrát dokonce kvůli množícím se stížnostem zavedl speciální hlídky strážníků, které měly bezdomovce z centra města vyhnat, což kritizuje organizace Člověk v tísni.

Podle místních je nejhorší situace v okolí hlavního vlakového nádraží a pak také okolo nákupního centra na Americké třídě. Na posílení policejních hlídek vyčlenil magistrát z rozpočtu 11 milionů korun a přijal 22 nových strážníků – dalších 20 je pak v přípravném kurzu. A to už podle mluvčí plzeňské městské policie přineslo výsledky, díky častým kontrolám se prý počet bezdomovců v nejpostiženějších lokalitách snížil. 

Prodavači, kteří jsou s lidmi bez domova v dennodenním kontaktu, to ovšem vidí jinak. Když prý přijdou policisté, tak se žebráci o pár metrů přesunou, ale pak se vrátí zpátky. Některé obchody prý mají kvůli bezdomovcům nižší tržby. Podle radního pro bezpečnost Roberta Houdka je to však jen tím, že speciální jednotky ještě nefungují na sto procent. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Postoj vedení města kritizuje organizace Člověk v tísni, speciální hlídky prý problém bezdomovectví nevyřeší, jen ho odsunou. Podle koordinátora na plzeňské pobočce Laca Touška často dochází k vyhánění bezdomovců z centra bezdůvodně. „Všichni lidé mají určitě právo se pohybovat v centru města, ovšem nesmí obtěžovat ostatní,“ vysvětluje postoj města radní Houdek.