Vodňany upravily vyhláškou zavíračku barů

Vodňany - Jihočeské Vodňany jako první na jihu Čech stanovily tzv. policejní hodiny klidu. Jsou součástí nové vyhlášky o zavírací době vináren a barů. Ta v ranních hodinách ve městě k nelibosti některých restauratérů zakazuje hostinskou činnost. Vyhlášku přezkoumal Ústavní soud a ponechal ji v platnosti.

Mezi druhou a šestou hodinou ranní nesmí žádná restaurace, bar ani herna podávat žádné jídlo ani alkohol, o víkendu se pak může popíjet do čtyř do rána. Provozovatelům se nové nařízení většinou nelíbí. „Nevítáme to, v pohostinství je těžká doba – každý host je vítán,“ uvedl jeden z majitelů restaurace Stanislav Frajer. Starosta Vodňan Viktor Blaščák se ale domnívá, že nové nařízení nikoho nezruinuje. Podle radních to bude mít jednoznačný přínos – zajištění pořádku ve městě. Pokud majitelé restaurací vyhlášku poruší, hrozí jim pokuta 200 tisíc korun.

Radní sami vyhlášku sestavili. Výhrady k ní měli od začátku pracovníci ministerstva vnitra. „Z toho důvodu, že hostinská činnost nemůže narušovat veřejný pořádek,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Ústavní soudci ale shledali, že město podobným omezením svou pravomoc nepřekračuje. „Obce mohou regulovat otvírací hodiny pohostinských zařízení,“ informoval generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Město podle starosty bez nočních oslav nezůstane, plesy a festivaly se tady budou nadále pořádat – policejní hodina se ve výjimečných případech může posunout nebo zrušit. O tom rozhodne radnice.