V Liberci přibylo další mládě žirafy Rothschildovy

Liberec – Je stará pouhý den, a už měří více než většina dospělých lidí. Každý se s ní však může jít měřit pouze do areálu liberecké zoo. Metr devadesát centimetrů vysoká samička žirafy Rothschildovy se právě zde v úterý v 8:30 narodila jedenáctileté samici Sandře a pětiletému samci Mikeovi. Jde o druhé letošní mládě tohoto poddruhu. Ačkoliv v zoologických zahradách se žirafám Rothschildovým mimořádně daří, ve volné přírodě jsou takřka před vyhubením. V africké Keni a Ugandě jich žije odhadem posledních 700.

Elegantní mládě se už hodinu po narození postavilo a následovalo svou matku. „Hned začala sát mateřské mléko, což je vždycky pro nás to nepodstatnější. Návštěvníci ji mohou vidět prakticky od narození v našem pavilonu,“ uvedl mluvčí liberecké zoo Ivan Langr.

Lidé, kteří jsou na nový přírůstek zvědaví, mohou malou žirafu vidět ve vnitřní expozici pavilonu afrických kopytníků. Žiraf Rothschildových má nyní liberecká zoologická zahrada osm - jednoho samce, pět dospělých samic a dvě mláďata. „Paradoxně právě žirafa Rothschildova prosperuje ze všech poddruhů v zoologických zahradách nejvíc,“ dodává hlavní zoolog Luboš Melichar.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Žirafa Rothschildova se před nedávnem zařadila do skupiny afrických savců, kteří jsou ohroženi vyhubením. Z dříve hojného poddruhu zbývá jen několik izolovaných populací v Keni a Ugandě. Existuje proto několik programů, které mají za cíl jejich populaci zvýšit. V Česku je kromě liberecké chovají i další zoologické zahrady, například ve Dvoře Králové nad Labem nebo na Svatém Kopečku u Olomouce.

  • Mládě žirafy Rotschildovy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2522/252108.jpg
  • Mládě žirafy Rotschildovy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2522/252109.jpg