Třebechovický betlém nebude dva roky k vidění

Třebechovice pod Orebem (Královéhradecký kraj) – Ten, kdo plánoval výlet do třebechovického muzea betlémů, má na dlouhou dobu smůlu. Kvůli výstavbě nového objektu bude dva roky zavřené. Na podzim loňského roku totiž město jako zřizovatel Třebechovického muzea betlémů uspělo se žádostí o dotaci na výstavbu nové budovy muzea u evropských fondů. Na druhou polovinu roku 2011 je proto plánované stěhování muzea z místa, kde se nachází již od roku 1972, do náhradních prostor.

Pracovníci muzea rozebírají betlém po betlému, evidují jednotlivé figurky i domečky a ukládají je do krabic. Přes 300 exponátů z nejrůznějších materiálů se musí přestěhovat do náhradních prostor, kde budou uskladněny do doby otevření zcela nové muzejní budovy. Zájemci o prohlídku betlémů, ročně jich je asi 30 000, návštěvu města musejí odložit. „Přijel jsem z Kolína a chtěl jsem navštívit místní betlém. V současné době je bohužel zavřený, budu se muset zastavit až za dva roky,“ uvedl jeden ze zájemců o prohlídku muzea Jaroslav Bejlek. Nejznámější exponát, více než sto let starý Proboštův pohyblivý betlém, by se měl přestěhovat v září nebo říjnu. „Jedna varianta je přestěhovat betlém na stávajícím podvozku, k tomu nám poslouží vyhodnocení pánů profesorů z ČVUT. Pokud však již je ten podvozek v takovém stavu, že na něm betlém nelze přesunout, bude se muset zhotovit nový,“ vysvětlila ředitelka Třebechovického muzea betlémů Silvie Hlaváčková.

Nová budova muzea vznikne na místě toho současného. Stát má šedesát milionů korun, přičemž městu se na třetí pokus podařilo získat dotaci z evropských fondů. „Stávající budova nevyhovuje po všech stránkách. Dispozičně, kapacitně, technicky. Jedná se o zastaralý a malý objekt,“ uzavřel starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec (KDU-ČSL).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

První návštěvníky by nové muzeum mělo přivítat v druhé polovině roku 2013.

Třebechovický betlém nebude dva roky k vidění.
Zdroj: ČT24