V Ostravě přibývá mladých anorektiček

Ostrava - Nárůst počtu dívek trpících mentální anorexií hlásí Fakultní nemocnice v Ostravě. Během prvních tří měsíců letošního roku evidují deset nových pacientek. Za celý loňský rok jich přitom bylo jen sedm. Věnuje se jim speciální tým odborníků, který jako jediný na Moravě poskytuje komplexní péči. Podle statistik trpí poruchou příjmu potravy v České republice až deset procent populace.

Mentální anorexie - hluboká propast, která život mění v peklo. Jídlo se stane úhlavním nepřítelem a hladovění vážnou hrozbou. Kilogramy nekontrolovaně mizí. S anorexií má zkušenost i Lenka z Hlučína. Měla tehdy patnáct let. „Velmi nerada na tu dobu vzpomínám. Bylo to strašné. U každého sousta jsem měla pocit, že přiberu jedno kilo. Jsem ráda, že to mám za sebou,“ svěřila se. Vidina dokonalé postavy láká stále více mladých dívek. Neuvážené diety se ale mohou snadno vymknout z rukou. „Ta osobnost vnímá sama sebe jako tlustou, i když tlustá není a nikdy nebyla. Někdo jí řekl, že je tlustá a ona zhubla 20 kilo, přitom chtěla zhubnout třeba jen pět a už to nezvládla,“ popisuje dětská a dorostová psychiatrička Gabriela Vaníková.

Anorexie se plíží pomalu a její diagnostika zpočátku není snadná. „Pediatr je nejčastěji tím prvním lékařem, který s touto pacientkou přijde do styku. Zjistí nějaké příznaky, které ho vedou k podezření na mentální anorexii, ale váhá, jestli ji odeslat k odborníkovi na psychiatrii,“ říká dětská gynekoložka Andrea Polová. V ostravské fakultní nemocnici teď začal pracovat speciální lékařský tým, který umí anorexii odhalit v časném stádiu, což je předpoklad úplného vyléčení.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Říkáme na rovinu jak té dívce, tak i rodičům, že ten průběh může být více méně nenápadný, ale setkáváme se bohužel i se stavy úmrtí,“ uvedla odborná dětská a dorostová lékařka Zita Obdržálková. Pětina nemocných se nevyléčí nikdy a až osm procent jich umírá. Nejčastější příčinou úmrtí bývá vyhladovění, závažná metabolická porucha nebo i sebevražda.

  • Anorexie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2522/252175.jpg
  • Anorexie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2522/252176.jpg