Senioři nemají po deregulaci nájemného na bydlení

Ostrava - Staří lidé v Moravskoslezském kraji mají stále větší problémy zaplatit nájemní bydlení. Problémy se prohloubily po deregulaci nájemného. Zatímco mladí lidé se snaží pořídit si bydlení vlastní, starší tuto možnost nemají. Pomoci mají obce a ministerstvo pro místní rozvoj.

Paní Rosůlková bydlí v bytě RPG. Každý rok platí za nájem více. Letos asi o čtyři stovky měsíčně. „S inkasem za dvoupokojový malý byt platím osm tisíc, což je při mém desetitisícovém důchodu hrůza,“ stěžuje si. Po ukončení regulace nájemného – na konci loňského roku vyzvala společnost RPG své nájemníky k podepsání nových smluvních podmínek. Podle těch zaplatí lidé za bydlení více také v následujících letech. Novou smlouvu se společností RPG byty podepsalo k 30. dubnu 97 procent všech nájemníků. Ostatní čeká pravděpodobně soud. „Nájemníků, se kterými se nedohodneme, zůstane relativně málo. Já neočekávám, že takových žalob bude více než čtyři sta,“ tvrdí ředitel rezidenčního portfolia RPG Real Estate Michal Klimeš.

Problémy mají také nájemníci jiných společností. Ve čtyřech tisících domácností bydlících v bytech firmy CPI v Třinci zaplatí lidé po ukončení regulace o několik set procent více. „Nájemníci platili v minulosti zhruba 28 korun za metr čtvereční a teď 92 až 96 korun, což vyvolalo obrovské zděšení,“ potvrdila starostka Třince Věra Palkovská. „Problémy máme také s bývalými byty Dalkie, které byly prodané společnosti Štěrkovny s. r. o., tady je návrh toho pronajímatele dosti vysoký - sto korun za metr plus inflační doložky,“ dodává Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků ČR.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Obyvatelstvo Moravskoslezského kraje rychle stárne a lidí, kteří mají stále větší problémy nájem zaplatit, jsou tisíce. Sdružení nájemníků jim radí zažádat si o příspěvek na bydlení. „Jestli jim to vyjde měsíčně na 1 800, 1 900 korun, tak tyto peníze určitě neleží na cestě,“ myslí si Jan Vozárik. Do budoucna chce pomoci i ministerstvo pro místní rozvoj. Připravuje nízkoúročené úvěry určené na výstavbu bytů pro sociálně a ekonomicky slabší.