Praha otevírá centrum pro nemocné Alzeheimerem

Praha - Nemocných Alzheimerem neustále přibývá. Podle nejnovějších výzkumů amerických vědců zveřejněným v CNN jich bude v roce 2050 4krát víc než teď. V Česku by to znamenalo, že chorobou bude trpět každý pětadvacátý člověk. Právě dnes otevírá v Praze oficiálně další centrum pro péči o lidi v pozdějších stádiích nemoci. I tak je jich ale pořád málo, podle odborníků chybí ještě tak 20 zařízení.

Rodiny lidí s Alzheimerovou chorobou musejí o svoje příbuzné pečovat čtyřiadvacet hodin denně. Někdy je to ale velmi obtížné. Nemocní totiž mívají často i sebevražedné sklony a končí v léčebných pro dlouhodobě nemocné nebo na psychiatrii. Specializovaných lůžek je necelá pětistovka. „V současné době je v České republice zhruba 30 tisíc lidí, kteří potřebují odbornou péči. Dnes je v u nás 450 takových lůžek, to znamená, že poptávka je dramaticky větší,“ potvrdil spoluzakladatel Alzeheimercentra Aleš Kulich.

Pacienti mají i jiné zdravotní problémy než zapomínání

Reportáž Barbory Straňkové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Péče o nemocné Alzheimerem by totiž měla být odlišná. Pacienti potřebují volnost pohybu. Například v Průhonicích to funguje tak, že ti, kdo si zapamatují kód, mohou i na samostatné procházky. Další podstatnou součástí péče jsou i preventivní lékařská vyšetření a vlastní asistent. Chorobu totiž provází i jiné potíže než zapomínání. „Jedná se o patologické hubnutí, jedná se o špatnou funkci mnoha orgánů. Přístup k pacientům musí být naprosto jiný, než jsme zvyklí v běžné populaci,“ uvedla ředitelka Alzheimercentra Jaroslava Jůzová.

Nové Alzheimercentrum v Průhonicích je teprve pátým specializovaným zařízením v republice a otevřelo v budově bývalého hotelu pro seniory, který zkrachoval. Aby mohlo plně sloužit, čeká ho ještě řada rekonstrukcí, potřebuje například větší jídelnu a kuchyň.

Pacienti v Alzheimercentru
Zdroj: ČT24