Starostové protestují proti polským větrníkům

Frýdlantsko – Starostové na Frýdlantsku se bouří proti obřímu parku větrných elektráren, který chtějí hned za hranicemi postavit Poláci. První plány hovoří zhruba o padesáti větrnících, v dalších fázích jich ale může přibýt ještě celá stovka. Lidé se obávají nejen hluku, ale i zásadní změny krajinného rázu.

Obrovské haldy hlušiny u hnědouhelného dolu a elektrárny v polském Turówě zarůstají trávou. Poláci ale mají s 1200 hektary jiné plány než rekultivaci. Chtějí tu postavit obří park větrných elektráren. V první fázi jich má být 52. Starostové pohraničních obcí jsou ale proti. Větrné elektrárny sice budou stát na polském území, nejblíže k větrníkům ale budou mít české domy.

Starostka Višňové Vladimíra Erbanová navrhuje posun větrníků od hranic směrem k Polsku. Na stranu obcí se postavil i Liberecký kraj. Hospodářsky slabé Frýdlantsko chce totiž využít hlavně pro cestovní ruch a obří větrný park by prý turisty odradil. Kraj a obce komunikují s polskou stranou přes ministerstvo životního prostředí. Obávají se ale, že si Poláci i přes množství výhrad stejně prosadí svou.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kraj přirovnává vzniklou situaci k česko-rakouskému sporu o jadernou elektrárnu Temelín. Proti ní Rakousko dlouho protestuje, ale marně.