Náchodská nemocnice tají nájem za administrativní prostory

Hradec Králové - Nemocnice v Náchodě potřebuje zbourat staré administrativní budovy, a tak přestěhovala dvě desítky svých úředníků do soukromého domu, ovšem v jedné z nejdražších lokalit ve městě. Částku, kterou nemocnice patřící kraji zaplatí nyní za nájem, odmítlo vedení sdělit a odkázalo se na obchodní tajemství.

Česká televize se chtěla ředitele náchodské nemocnice Miroslava Vávry zeptat, proč bylo přestěhováno osmnáct úředníků nemocnice do soukromého domu v centru Náchoda a kolik nemocnice za nájem zaplatí. Ředitel se však odmítl s redaktorem České televize bavit. Vzápětí nemocnice vydala prohlášení, ale bez konkrétních údajů. Pouze uvedla, že oslovila v této souvislosti majitele domů a realitní kanceláře. S vybranými soukromými vlastníky domu na náměstí pak uzavřela smlouvu na pět let. V domě si nemocnice pronajala přes tři sta metrů čtverečních. „Cena za nájemné je předmětem obchodního tajemství,“ sdělil na dotaz České televize mluvčí Oblastní nemocnice Náchod Lukáš Holub. „Pokud neposkytnou takovou informaci, tak se vystavují dalšímu řízení až soudu. A u něho nepochybně v této věci musejí prohrát,“ tvrdí poradce firmy Otevřená společnost Oldřich Kužílek.   

Zadlužená nemocnice tvrdí, že potřebuje strhnout staré administrativní budovy a získat prostor pro novou výstavbu. Výběr náhradních kanceláří na jedné z nejdražších náchodských adres rozzlobil starostu i radní. „Samozřejmě to budí určité rozpaky. V kontextu situace krajských zařízení, která jsou v tíživé ekonomické situaci a jsou zadlužená, je tato skutečnost velmi kontrastní a já to považuji za nepřiměřené řešení,“ zlobí se náchodský radní Aleš Cabicar. „V Náchodě by se zcela určitě našly levnější pronájmy nebytových prostor,“ dodává náchodský starosta Jan Birke. „Když jsem se o tom bavil s řediteli nemocnic, tak se i podle nich jedná o ekonomicky efektivní variantu,“ hájí nemocnici ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl.  

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ani kraj, kterému nemocnice patří, nechce náklady na kanceláře sdělit. Mluvčí Dioszegi napsal, že cena je pro nemocnici tak výhodná, že právě proto ji nemůže zveřejnit.