Kousek divočiny na bavorsko-českém pomezí

Železná Ruda - Na Šumavu se dá jet nejen za turistikou a lyžováním, ale i za divočinou. Mezi českou Železnou Rudou a bavorskou Bayerische Eisenstein, na kraji malé vísky Ludwigsthal najdete parkoviště, odkud si po pohodlné cestě, klidně i s kočárkem, v klidu projdete kousek šumavské divočiny. Na malém kopci uvidíte vše, co skrývají národní parky Bavorský les a Šumava. Ve velkolepých výbězích můžete pozorovat rysy, vlky či pratury. Centrem tohoto malého kousku divoké přírody je Dům divočiny, který nadchne nejen děti, ale i dospělé.

Prostřednictvím obrazových a zvukových exponátů odhalíte spoustu detailů, přiučíte se, jak vše v přírodě funguje, a poznáte místní krajinu tak, jak byste ji venku asi jen těžko postřehli. Jednotlivé expozice vám umožní zažít a probádat naši domácí divokou přírodu různorodým způsobem: třídimenzionální cesta divočinou v kině, skrytá divoká příroda v chodbách kořenů nebo dobrodružná výzkumná výprava povrchem země. Tady myslí i na ty nejmenší – speciální pravěká herna je dětem k dispozici, zatímco si jejich unavení rodiče dají šálek kávy či něco k snědku.

Skrytá divočina aneb kořenové chodby

Společně se špičkou kořene bukového semenáčku se vydáte na 300 let trvající cestu odkrývající skrytý život kořenového systému. Objevíte zajímavosti, které byste pod zemí nečekali. Děti provede běžně skrytým světem skřítek a na různých místech, jako třeba v jeho jeskyni a pokladnici si budou moci poslechnout i jeho vyprávění.

A na co ještě děti nalákat? Na vycpaného medvěda či cestu kůrovce kmenem stromu anebo lehátko, kde si lze odpočinout od všech stresů a ve sluchátkách naslouchat uklidňujícím šumavským zvukům. A nejen kvůli tomu stojí za to vyškrábat se na kopec kousek od česko-německých hranic.

Dům divočiny je se svou bohatou nabídkou ideálním výletním cílem pro celou rodinu: cesta pro pěší vede skrz výběhy zvěře s jeskyní z doby kamenné, koněm převalského, praturem, rysem a vlkem, kterého můžete pozorovat nejen zpoza plotu, ale i z vyhlídkové věže. A přesto, že jsme v Bavorsku, německy umět nemusíte, všechny materiály jsou i v angličtině a v češtině.

Kde stojí „Dům divočiny“?

Dům divočiny leží na malé výšině v lese s výhledem na Velký Falkenstein. A jak se k němu dostat? Na konci obce Ludwigsthal, směrem na Bayerische Eisenstein se nachází železniční zastávka, autobusová zastávka i parkoviště. A odtud už jen krok do divočiny. Podrobné informace, co vše lze nalézt v muzeu a jak se tam dostat, najdete v informačním letáku s mapou.