Přijde Frýdlant o své koupaliště?

Ostrava - Kvůli nedokončenému procesu církevních restitucí zvažuje radnice ve Frýdlantu nad Ostravicí uzavření místního koupaliště. Polovina pozemku dříve patřila církvi a stát jej nemůže prodat nebo převést na město. Dosud Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových plochu pronajímal zdarma, teď ale požaduje roční nájemné sedmdesát tisíc. A ty radnice dlouhodobě platit nechce.

Na jedné straně leží pozemek tělovýchovné jednoty a na druhé pozemek státu. Neviditelná hranice mezi oběma pozemky vede přesně středem bazénu. Až dosud běžná situace v mnoha obcích. Jenže plocha státu patří do církevních restitucí a už dvacet let je podle zákona o půdě zablokovaná do doby, než bude o vypořádání s církvemi definitivně rozhodnuto. „Město má o pozemky zájem, protože by tak komplexně vyřešilo problematiku celého koupaliště. Ale toto je dlouhodobě neřešený problém,“ přiznává místostarosta Frýdlantu nad Ostravicí Ivo Hudeček.  

V době, kdy stát pozemky církvím zabavil, zde bylo pole. Koupaliště vzniklo až na počátku sedmdesátých let. Areál už ale nutně potřebuje rekonstrukci. Město se do ní pustit nechce, protože neví, co bude s pozemky dál. Teď navíc Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyměřil obci nájem přes sedmdesát tisíc korun ročně. Až dosud přitom plochu poskytoval zdarma. „Původní smlouva o výpůjčce ukončila svoji platnost, a protože se tam rozvíjejí aktivity komerční, je nutno uzavřít klasickou smlouvu o nájmu,“ vysvětluje postoj ředitel Územního pracoviště Ostrava Karol Siwek. „My jsme byli postaveni před hotovou věc, že tohle budeme muset zaplatit,“ upozorňuje Ivo Hudeček.   

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Vláda chce církevní restituce řešit formou vrácení části pozemků s tím, že za zbytek bude vyplácet peněžní náhradu. V současné době se projednává poměr finančního a majetkového plnění. Komu připadne pozemek pod plovárnou, zatím jisté není. „Říkat v této chvíli úplně konkrétně, jestli se některý pozemek vrátí církvi, nebo jestli bude finančně narovnán, to by bylo opravdu předčasné,“ říká mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.  

Frýdlantská radnice ale čekat a současně platit nechce a staré koupaliště zřejmě uzavře. Zdali se bude stavět nové, je zatím otázkou. „V plánu dalších obcí je vybudovat nějaký akvapark, takže zvažujeme, jestli se budeme podílet na nějaké realizaci dalšího koupaliště,“ uzavírá Ivo Hudeček.  

Letos ale obyvatelé Frýdlantu o možnost koupání ještě nepřijdou. Kvůli zvýšení nákladů ale musí počítat se zdražením vstupného.