Litoměřice žádají kraj o odvolání ředitelky gymnázia

Litoměřice - Litoměřičtí zastupitelé žádají Ústecký kraj o odvolání ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna Evy Bulasové. Už delší dobu to chtějí také někteří učitelé a rodiče žáků, kteří kritizují podivné propuštění učitelů, nakládání s nadačním fondem a údajně neprůhledné zaměstnávání a přidělování zakázek. Podle zastupitelů nezvládá Bulasová manažerskou pozici, chtějí proto na místo ředitele vypsat výběrové řízení. Rodiče sepisují i petici, kterou chtějí předat krajským radním. Ústecký kraj, který je zřizovatelem školy, ale za ředitelkou pevně stojí a odvolat ji nechce.

„Již registrujeme signály o tom, že události posledních měsíců, v průběhu kterých došlo k závažnému rozkolu v pedagogickém sboru, propouštění učitelů, a kdy dokonce začali demonstrovat studenti, povedou k úbytku počtu studentů. Řada rodičů již zvažuje možnost přemístit své dítě na jinou školu, což nesmíme dopustit,“ komentoval situaci ve škole starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Krajský úřad ale ředitelku, která školu vede rok a půl, odvolat nehodlá a podle mluvčí kraje Magdalény Hanáčkové ani nemůže. „Ředitele může odvolat pouze rada Ústeckého kraje ze zákonem stanovených důvodů. Ty v tomto případě nenastaly,“ uvedla mluvčí. Kraj považuje takové usnesení litoměřického zastupitelstva za nestandardní zásah do práv zřizovatele střední školy. Kontrola, která následovala po stížnostech učitelů, navíc podle úředníků neodhalila vážné chyby. „U drobných pochybení byla ředitelce uložena nápravná opatření,“ dodala Hanáčková.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Učitelé už podali i trestní oznámení

Eva Bulasová:

„Svědomí mám čisté a nejsem si vědoma, že bych udělala tak zásadní pochybení, které by přispělo k poškození dobrého jména naší školy.“

Nespokojení rodiče studentů litoměřického gymnázia už v únoru donesli na Krajský úřad Ústeckého kraje sepsané výhrady, které mají k fungování školy. Přidali také výsledek podpisové akce na podporu požadavků učitelů. Ti na úřad poslali žádost o prošetření situace na gymnáziu, učitelé v ní kritizují nakládání s nadačním fondem, údajné neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a přidělování zakázek firmě, kde pracuje manžel ředitelky Bulasové. Kvůli zakázce na opravu podlahy sportovní haly podali učitelé i trestní oznámení.

Ředitelka už část odpůrců propustila, další učitelé dostali vytýkací dopisy. Kantoři jsou přesvědčeni, že se jim mstí. „Bylo odejito jedenáct lidí, byli přijati učitelé neaprobovaní, jeden dokonce jenom se středoškolským vzděláním… Samozřejmě to považujeme za formu odvety, to je jasné,“ řekl ČT učitel gymnázia Luboš Nergl. Bulasová se hájí například tím, že někteří učitelé odešli ze tříd v průběhu výuky a nechali děti samotné.