Bohumín se snad už brzy dočká obchvatu

Bohumín - Bohumín má naději na dokončení dálničního přivaděče. Podle ministerstva dopravy stát práce obnoví možná už na jaře. Jeho stavbu loni v létě zastavil bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Bohumín ale na přivaděč netrpělivě čeká. Pomůže totiž odvést nákladní dopravu z centra města.

Stavba bohumínského dálničního přivaděče stojí už 9 měsíců. Po protestech tamních obyvatel povolilo ministerstvo dopravy dokončit pouze most, který je jeho součástí. Ten by měl být hotový v říjnu. Dva a půl kilometru dlouhé dálniční napojení, které zároveň zastane funkci obchvatu, ale bude městu i potom chybět. „Ten obchvat je pro nás opravdu důležitý, protože teprve po jeho dostavbě dostaneme nákladní dopravu z centra města,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Ředitelství silnic a dálnic se už chystalo stavbu dálničního přivaděče obnovit. Pak ale kvůli kritice evropského účetního dvora ministerstvo dopravy zastavilo čerpání peněz z evropských fondů a zahájilo analýzu téměř pěti set dopravních staveb.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Jsem opravdu pobaven tím, že ministerstvo chce poté, co už všechny ty akce dávno běží, dělat analýzu. Tu si mělo udělat dávno předtím,“ kritizuje starosta Bohumína Vícha. Stát chce stavbu dálničního přivaděče obnovit ještě letos, pokud to půjde, tak už na jaře. „Stavbaři jsou připraveni nastoupit v podstatě okamžitě, ale stojíme a padáme s penězi,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Ministerstvo odhaduje, že dálniční přivaděč by mohl být hotový nejpozději začátkem roku 2013. Ve stejném období chce stát dokončit také chybějící část dálnice u polských hranic.

Přivaděč na mapě
Zdroj: ČT24