Byrokracie Lesů ČR brzdí vydání majetku

Cheb - Už deset měsíců usiluje starosta Mnichova na Chebsku o navrácení historického majetku od společnosti Lesy České republiky. Marně. Na výzvu radnice nikdo ze státního podniku neodpověděl. Jeho zástupci se brání, že žádost obce měla určité nedostatky a taky ji bylo třeba řádně prozkoumat. Obec Mnichov proto žádost doplnila a odpověď by měla dostat podle sdělení Lesů ČR do jednoho týdne.

Obec Mnichov čekala na odpověď státního podniku Lesy ČR celých deset měsíců. Podle asistenta senátora za ČSSD Miroslava Nenutila je to smutný rekord. Jeho kancelář požádali zoufalí radní o pomoc. Starosta tvrdí, že žádost o čtyřicet hektarů lesa, o historický majetek Mnichova, měla odezvu, kterou nečekal. „Obec Mnichov 10. června 2010 poslala žádost o vydání historického majetku na lesní závod Kynžvart, který je místně příslušný. 11. června byla žádost lesním závodem převzata a do týdne se v té lokalitě začalo těžit,“ poukazuje na podezřelé jednání Lesů ČR asistent senátora Roman Krumlovský. „Toto jednání je neférové. Oni už věděli, že nám pravděpodobně budou muset majetek vydat,“ zlobí se starosta Mnichova Jiří Křenčil.

Mluvčí společnosti Lesy České republiky ale odmítá, že by na pozemcích, o které obec usiluje, probíhala těžba. Naopak. Tvrdí, že tam podnik nechal nainstalovat lapáky, aby stromy ochránil před kůrovcem. Žádost Mnichova podle mluvčího nebyla kompletní, a proto nebylo možné ve věci rozhodnout. „Každá taková žádost vyžaduje k posouzení určitý čas. Dříve nebylo možné k jednání přistoupit, neboť jsme museli předmětnou záležitost prozkoumat a projednat v souladu s příslušnými právními předpisy,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Rozzlobený starosta tvrdí, že právník státního podniku přijel na jednání až po té, co se o problém začala zajímat kancelář senátora. „Budu chtít vědět, jaká opatření vedení státního podniku připraví tak, aby se tohle neopakovalo,“ zdůrazňuje senátor Miroslav Nenutil.

Hodnotu historického majetku starosta odhaduje na dvanáct milionů korun. Mluvčí Lesů ČR slibuje, že až obec žádost doplní, do týdne dostane odpověď.