Turisté kritizují projekt Stříbrné pomezí

Jihlava - Návštěvníkům Jihlavy a okolí začíná sloužit nový informační systém navádějící turisty a cykloturisty na nejvýznamnější cíle. Projekt za dva a půl milionu korun nazvaný Stříbrné pomezí má ale mezi turisty velké množství kritiků. Zdá se jim předražený, málo inovativní a náročný na údržbu či případnou obnovu.

Plastové patníky na křižovatkách s barevnými šipkami a také nové navigační cedule vyrostly v Jihlavě a jejím nejbližším okolí. Sloužit mají především cykloturistům a pěším návštěvníkům města pro navádění k zajímavým turistickým cílům ve městě a okolí. Trasy lze plánovat i na počítači. „Tento systém umožňuje daleko větší variabilitu mezi jednotlivými turisticky atraktivními body. Těch bodů je celkem šedesát pět a vy si můžete libovolně namodifikovat, jakou trasu zvolíte,“ vysvětluje jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Turistům se ale projekt hrazený převážně z evropských peněz moc nelíbí. Tvrdí, že nenabízí nic nového. Podle nich jde o vyhozené peníze. Trasy Stříbrného pomezí prý stejně vedou po dávno vyznačených cyklotrasách nebo turistických značkách. „Myslím si, že by se nové značení dalo za tyto peníze zajistit minimálně pro celé tři kraje. Za tuhle částku by se pořídilo úplně nové značení, směrovky, ukazatele,“ domnívá se předsedkyně Klubu českých turistů Vysočina Marie Vincencová. „Za těch dva a půl milionu se to dá postavit, ale teď se jedná o to, jestli ty peníze budou i v dalších letech, protože to hlavní je v údržbě,“ upozorňuje vedoucí značkařského obvodu Jihlava Klubu českých turistů Ivan Bohatý.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kritici Stříbrného pomezí poukazují na malou životnost nového informačního systému. Ještě ani nezačal fungovat a už vykazuje první nedostatky. „Životnost systému musíme zajistit, ale co je odolné? To bychom jako společnost nemohli dělat vůbec nic, protože nic není odolné,“ argumentuje Jaroslav Vymazal.

Primátor Stříbrné pomezí slavnostně otevře ve čtvrtek 12. května. Radnice věří, že se systém osvědčí a pro místní i ostatní turisty bude přínosem.