Biskup požehnal karlovarské léčivé vodě, sezona může začít

Karlovy Vary – V Karlových Varech slavnostně zahájili už 653. lázeňskou sezónu. Program má letos méně oficiálních akcí a více myslí na veřejnost. Lidé se mohou těšit na průvod historických postav nebo na koncerty na kolonádě. Největší české lázně zaznamenaly v předchozích dvou letech výrazný pokles hostů. Letos podnikatelé očekávají zlepšení.

Léčivým vřídlům požehnal biskup

Oslavy spojené s příchodem nové sezony již tradičně zahájilo žehnání léčivé vodě. Letos všem pramenům požehnal litoměřický biskup Jan Baxant. „Už mnoho mých známých se díky právě té vodě - ne úplně vyléčilo, ale velmi jim pomohla. Já to pokládám za vzácný boží dar,“ chválí lázeňskou vodu biskup.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Součástí zahájení sezony je i velkolepý průvod více než stovky historických postav v čele s Karlem IV. Do programu se aktivně zapojil i primátor Petr Kulhánek. Dneškem však oslavy začátku lázeňské sezony nekončí. Akce pokračují i v neděli. Lidé se mohou těšit na koncerty na kolonádě a program pro děti. V Karlových Varech poprvé začnou i farmářské trhy. „Náklady na letošní zahájení lázeňské sezony jsou zhruba 2,2 milionu. Je to o trošičku víc než v loňském roce,“ tvrdí mluvčí magistrátu města Karlovy Vary Michaela Koukalová.

Letos snad bude v lázních opět živo

Náměstek primátora Karlových Varů Jiří Klsák:

„Co nejvíce zájmu lázeňských hostů z celého světa, nejenom z toho východního, to bychom si samozřejmě všichni upřímně přáli.“

Podle hotelových statistik přijelo do Karlových Varů loni téměř 80 tisíc hostů. To je zhruba o 30 tisíc méně než v předchozích letech. Město i podnikatelé proto letos doufají ve zlepšení. „Pořád ještě doufáme, že i ten letošní 2011 bude zase s přílivem hostů pro nás zajímavější,“ uvedla generální ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Pfeffer-Ferklová. „Po prvním čtvrtletí už vykazujeme daleko větší zájem a větší obsazenost,“ pochvaluje si generální ředitel hotelu Thermal Josef Pavel.