Pardubický kraj omezuje vlaky, nová trať bez spojů

Pardubice - Pardubický kraj chystá omezení vlakových spojů navzdory protestům starostů obcí na Chrudimsku. Vlaky zmizí i z tratí, které nedávno prošly rekonstrukcí. Kvůli úsporám dává hejtmanství přednost levnějším autobusům. Pardubický kraj chce pro příští rok na osobní dopravě v regionu výrazně ušetřit. „Kraj má dva druhy dopravy. Autobusová doprava má prokazatelnou ztrátu asi 18 korun na kilometr, ztráta vlakové dopravy je oproti tomu 92 korun na vlakokilometr,“ obhajuje postup kraje náměstek hejtmana Jan Tichý.

Kraj se dostal do sporu nejen se starosty obcí, které leží na utlumovaných regionálních tratích, ale i se Správou železniční dopravní cesty. Ta totiž vloni dokončila rekonstrukci trati Žďárec u Skutče – Svitavy. Stála 231 milionů korun. Osobní spoje z ní ovšem téměř všechny zmizí.

„Této politice samozřejmě jakožto správci železniční infrastruktury nerozumíme, jedná se o trať vybavenou nermodernějšími prvky,“ podivuje se mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Hala. „Podle nás šlo o neuvážený krok, tyto prostředky bychom potřebovali na jiných tratích. Tady se ty prostředky zbytečně vyplýtvaly,“ oponuje mu však Tichý.

Reportáž Erika Knaifla (zdroj: ČT24)

Starostové obcí Pardubickému kraji ustoupili a s autobusovou dopravou se už smířili. Vlakové spoje ubránit nedokázali, jednoduše proto, že železnici využívá málo obyvatel. „Jediným argumentem jsou v současné době peníze, a těch nemáme dost, abychom to dokázali zaplatit,“ konstatuje starosta obce Krouna Pavel Ondra. Změny v regionální dopravě začnou platit s novým jízdním řádem, tedy na konci letošního roku.