Děti pomáhají svým znevýhodněným vrstevníkům

Ostrava - Charitativní projekt Čtení pomáhá už přinesl první milion, a to se rozběhl teprve před měsícem. Aktuálně se do něj zapojilo čtrnáct tisíc dětí. Ty přečtou knihu, a když správně vyplní test, dostanou peněžní částku, kterou věnují znevýhodněným dětem. Pomoci se tak dočkala i nevidomá Pavlína Folwarczná z Bystřice nad Olší.

Odvezli si ji domů z kojeneckého ústavu. Nevidomé Pavlínce tehdy byly tři roky. Nacházela se ve špatném psychickém stavu. Manželé Folwarczní se jí ujali, i když mají tři syny. „Vůbec nereagovala na své jméno, nesnesla, když jsem ji objímala, měla takové ty slepecké zlozvyky, tlačila si ručičky do očiček, kývala se sem a tam,“ popisuje situaci Renáta Folwarczná.

A tak se rodina pustila do práce. Každodenní terapie přinesla úspěchy. Pavlínka navštěvuje i hudební školu. „Pavlínka i přes velký handicap mentální a zrakový vždycky chodí připravena, je ohromně šikovná, mám z ní velkou radost,“ chválí žačku učitelka hudby Hana Hankeová.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Ani sport Pavlínce není cizí. Jezdí na koni, plave a dokonce i lyžuje. Chtěla sportovat také doma, když je venku špatné počasí. Přála si proto běhací pás. „K tomu nepotřebuje žádnou asistenci. Je to bezpečné, protože má pás elektronickou pojistku. Kdyby se něco stalo, tak ji to odpojí,“ říká Petr Folwarczny.

A splní se jí ještě jedno přání, dostane slabikář v Brailově písmu. Na obě věci totiž získala rodina z projektu Čtení pomáhá téměř dvacet devět tisíc korun. Peníze zprostředkoval Nadační fond Rozum a cit. „V současné době vyrůstá v kojeneckých ústavech a dětských domovech velké procento dětí. My si těchto náhradních rodin velmi vážíme, protože zastáváme myšlenku, že děti patří do rodiny,“ uvádí ředitelka Nadačního fondu Rozum a cit Marie Řezníková.

Devítiletá dívka teď chodí do druhé třídy a Brailovu písmu se učí ve speciální škole pro nevidomé.