V Mladé Boleslavi se setkali fandové airsoftu

Mladá Boleslav - Největší sraz příznivců airsoftu končí na Mladoboleslavsku. Na kilometrech čtverečních hrací plochy se po tři dny potkávalo na osm set hráčů. Do Česka dorazili ze sedmnácti zemí. K airsofru neodmyslitelně patří třeba i autentická výstroj, topografické mapy, vysílačky a hlavně makety reálných zbraní na malé plastové kuličky. Víkendové setkání nadšenců organizátoři připravovali přes půl roku.

Radan, organizátor:

„Tady funguje ta volnost, rovnost, bratrství. Potkávají se tu manažeři z nadnárodních korporací s lidmi, kteří házejí lopatou a funguje to.“

Přestřelky jsou ale jen částí celého dění. Vojenskou složku doplnili larpisté, tedy fandové her na hrdiny probíhajících v reálném prostředí. Ti představovali fungující vesnici se starostou, vlastní milicí nebo obchody. „Musím říct, že to nasazení těch lidí je tady maximální, nikdo to nefláká a všichni se tady snaží odvést maximální výkon,“ pochvaluje si Petr, který ve vesnici představuje postavu kněze.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

V herní zóně se pohybují stovky účastníků a vášeň pro věc nemusí dávat moc najevo, projevuje se na první pohled, ať už autentickými uniformami nebo výzbrojí. „Zbraně, které používáme, se vzhledem, vlastnostmi a vahou co nejvíc blíží realitě. To s sebou nese i vysoké náklady, takže není výjimkou narazit na člověka, který v poli na zádech nese sto tisíc ve výbavě,“ vysvětluje apoluorganizátor akce Radan.