Spor o prodej vily v Mariánských Lázních

Karlovy Vary - Památkově chráněná vila LIL v Mariánských Lázních půjde do dražby. O jejím osudu tímto způsobem rozhodli městští zastupitelé. Prodej domu, který dříve město získalo darem, se ale nelíbí opozici. Realitní analytici zase varují před zvolenou formou prodeje. Podle nich město nebude mít žádný vliv na výběr nového majitele. Vedení města si však myslí, že dražba je nejlepším způsobem, jak se vily zbavit.

Vilu, která leží v jednom z lázeňských parků, nechal postavit v roce 1901 pro svého otce, starostu města, Maxmilian Halbmayer. O dva roky později ji město získalo darem. „Vila je významná zejména tím, že v roce 1904 hostila císaře Františka Josefa I.,“ připomíná ředitel Městského muzea Mariánské Lázně Jaromír Bartoš.

V devadesátých letech ji radnice pronajímala, bylo v ní kasino a restaurace. Poslední tři roky je dům prázdný. „Ty pronájmy se ukázaly jako špatná cesta, a zastupitelstvo proto rozhodlo vilu prodat,“ uvádí místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vila tak půjde do dražby. Před tím ale varují odborníci na reality. Podle nich se nový majitel o památku nemusí dobře starat. „Přiklepnutím se stává dražitel majitelem nemovitosti a město už nemá možnost ovlivnit výběr toho majitele. Já bych doporučoval jednoznačně výběrové řízení obálkovou metodou,“ říká realitní analytik Ivan Žikeš. „Odhadní cena tohoto objektu je zhruba 29 milionů korun, u té obálkové metody bychom se pravděpodobně rozhodovali o jiných cenách,“ namítá Petr Horký.

Podle Ivana Žikeše není vhodná doba na prodej. Vila navíc bude potřebovat další desítky milionů korun na rekonstrukci. „Investor se bude hledat těžko, zejména na takovýhle nádherný, ale památkově chráněný objekt,“ připomíná Ivan Žikeš.

Proti prodeji jsou i někteří opoziční zastupitelé. Dům by podle nich měl zůstat městu. „Město by si mělo ve vile ponechat nějaké reprezentativní prostory. Dotace by se daly sehnat,“ uvádí mariánskolázeňský zastupitel Marek Lambert. „V současné době vidíme prodej jako jedinou cestu k jeho záchraně,“ uzavírá Petr Horký.

Radnice by během týdne měla podepsat smlouvu se soukromou firmou, která dražbu městské vily provede. Prodat by ji chtěla do konce června.