Svátek otevřel dveře Senátu i Kramářovy vily

Praha - V rámci státního svátku se pro veřejnost otevírají i budovy, kde za běžných okolností platí nejpřísnější bezpečnostní pravidla. Několik tisíc lidí se mohlo podívat, jak to vypadá v Poslanecké sněmovně, Senátu nebo Kramářově vile. Zde se mohli návštěvníci potkat i s premiérem Petrem Nečasem, který vilu využívá jako svou kancelář.

Sál Poslanecké sněmovny si díky státnímu svátku mohly zblízka prohlédnout už tradičně stovky zájemců. Poslanecká sněmovna je ale rozsáhlý komplex, spleť chodeb a místností na návštěvníky působí jako labyrint. Své brány otevřela i horní komora Parlamentu. Prohlídky Valdštejnského paláce se vždy těšily velkému zájmu. Dnes do Senátu zavítalo asi 4 000 lidí.

„Návštěvníci se mohou podívat do Valdštejnského paláce, kde probíhají prohlídky s fundovanými průvodci, pak také Kolowratský palác, kde jsou prohlídky bez průvodce, otevřena je rovněž výstavní síň Senátu a Trčkovská galerie, kde se nachází stálá výstava protokolárních darů,“ vysvětluje vedoucí oddělení vztahů s veřejností Senátu Věra Husáková.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Kolem tři čtvrtě hodiny si lidé museli počkat, než si prohlédli Kramářovu vilu. Pro mnohé bylo překvapením, když tam potkali premiéra Petra Nečase. Ten se v rámci státního svátku s nimi přijel pozdravit. Sídlo předsedy vlády ale využívá pouze jako svoji kancelář. Podle něj není vila pro rodinu s dětmi vhodná. „Neumím si představit svou osmiletou dceru, jak se tu prohání s míčem kolem hodin za stopadesát tisíc,“ objasňoval svůj postoj premiér.

Procházka rozhlehlou zahradou pak potěšila oko i nejnáročnějšího návštěvníka. Ti si pochalovali především to, že do areálu se pouští menší skupinky, vila není příliš přeplněná a je možné si lépe prohlédnout interiéry. Kramářova vila se návštěvníkům otevře znovu až 28. října, premiér Nečas ale zvažuje, že vilu nechá zpřístupnit častěji.