Obce chtějí změnu daní, peníze od chatařů jdou městům

Hroznětín (Karlovarsko) – Radní v Hroznětíně na Karlovarsku trápí chatařský boom. Lidé bydlí v domech u vody prakticky celoročně, peníze z daní ale dostávají jiná města. Malá obec sama bojuje s vlastním rozpočtem a na údržbu jednoho z největších rekreačních areálů už peníze nemá. Radní proto volají po daňových změnách. Se zástupci krajského úřadu budou jednat zřejmě už v červnu.

U rybníka poblíž Karlových Varů měla být původně jen malá rekreační oblast. Postupem času ale vznikla u vody prakticky nová vesnice, která by potřebovala kanalizaci a nové široké cesty. Hroznětín se navíc stará o úklid sněhu, veřejné osvětlení i opravy cest. Na vše mu ale musí stačit jen příjmy z daně za rekreační objekty.

Řada lidí sice u vody bydlí prakticky celý rok, trvalé bydliště ale mají hlášené například v panelovém domě v Karlových Varech. Hlavní příjmy z daní tak dostane město, obcím zůstane jen daň z rekreačních objektů. „To je jeden z největších problémů, jelikož tato daň je dnes, neřekl bych nízká, ale směšná,“ domnívá se starosta Hroznětína Martin Maleček (nez.).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí ale podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba v současné době zvýšení sazeb daně z rekreačních objektů neplánuje. Obce mají podle resortu možnost místními koeficienty daň zvednout. Jen na opravy poničených silnic by ale podle starosty obec potřebovala desítky milionů. Radní proto požádali o příspěvek na rekreanty sousední města. Příliš ale nepochodili. „Není v silách měst tento požadavek letos řešit,“ vzkázal jim mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.