Loučovice „válčí“ s ministerstvem práce

České Budějovice - Obec Loučovice na Českokrumlovsku vyhlásila administrativní válku ministerstvu práce a sociálních věcí. Chce s pomocí poslanců a senátorů pozměnit zákoník práce tak, aby lidé, kteří nedostali odstupné, měli okamžitý nárok na podporu v nezaměstnanosti. Že je zákon chybný, tvrdí i ombudsman Pavel Varvařovský.

Lidé v Loučovicích přišli o práci, odstupné fyzicky nedostali, na podporu v nezaměstnanosti ale mají nárok až po třech měsících. Řada bývalých zaměstnanců Loučovických papíren se ocitla v téměř bezvýchodné situaci. „Lidé se zadlužili, mnozí si vzali půjčky od známých,“ říká bývalý zaměstnanec papíren Jiří Bašta.

Lidé, kteří se v Loučovicích ocitli bez práce i bez podpory, si museli půjčovat i na základní potraviny. Obec to pocítila i jinak. Zmizel odsud jediný místní bankomat. Ještě loni by propuštění lidé měli nárok na podporu okamžitě. Teď ji ale změněné zákony umožňují vyplácet až poté, co vyčerpají odstupné. To, že na něj sice mají nárok, ale nedostali ho, už předpisy neřeší. „Zákon je špatně napsaný. Proto se budeme snažit oslovit naše jihočeské politiky, aby přispěli ke změně legislativy,“ uvádí starosta Loučovic Jan Kubík.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce ale změny odmítá. „Zákon je v pořádku. Podpora v nezaměstnanosti se neposkytuje, když je nárok na odstupné, odchodné, odbytné,“ cituje ze zákona ředitel odboru realizace služeb zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek.

Jenže k Loučovickým se připojil i ombudsman Pavel Varvařovský. Podle jeho úřadu jde o vážnou chybu v zákonech. Její náprava by přitom byla jednoduchá. „Úplně by stačilo, kdyby v tom zákoně došlo ke změně slova “přísluší odstupné„ za slovo “bylo vyplaceno„,“ vysvětluje mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

První podporu v nezaměstnanosti by část lidí propuštěných z papíren měla dostat v nejbližších dnech. Ministerstvo i přes tuto skutečnost trvá na tom, že v zákonech chyba není. Ministr Drábek ani jeho podřízení to však České televizi konkrétněji nevysvětlili. Odkazují na to, že odstupné může v případě krachu firmy vyplatit i úřad práce. Toto ustanovení ale platí jen pro firmy, které jsou v konkurzu krátce, takže Loučovických se bohužel netýká. Ministerstvo dále odkazuje na skutečnost, že tito lidé mají možnost žádat o pomoc v hmotné nouzi. Tyto dávky ale samozřejmě podporu v nezaměstnanosti nenahradí.

Další argumentem ministerstva je, že bývalí zaměstnanci mají chtít dlužné peníze po insolvenčním správci firmy, ve které pracovali. Což by bylo logické, kdyby se ale od prvního ledna nezměnil i zákon o konkurzu a vyrovnání, podle kterého už nejsou přednostními věřiteli. Takže na peníze prakticky dosáhnout nemohou. Ministerstvo nicméně stále trvá na tom, že zákon není potřeba měnit.