Blériot po sto letech opět vzlétne

Kunětice (Pardubický kraj) – Legendární stroje od počátků aviatiky až do meziválečného období - to je expozice nového muzea v Kuněticích na Pardubicku. Jeho otevření připomíná sto let od prvního dálkového letu v Čechách. Muzeum bude unikátní v tom, že se jako jediné v Evropě věnuje pouze období počátků letectví. V muzeu nebudou pouze statické exponáty, ale provozuschopné repliky starých letadel, které budou pravidelně létat.

Na letišti v Hradci Králové byly terčem vandalů, jejich majitelé a konstruktéři je proto přemístili do sousedního kraje. Legendární historické letouny teď parkují pod Kunětickou horou. „Bude to otevřené s průvodcem. Průvodci budou o letadlech jednotlivým návštěvníkům povídat a při dobrém počasí budou letadla samozřejmě i létat,“ prohlásil ředitel Aeroparku – leteckého muzea Martin Kindernay. Kromě repliky Blériota, se kterým se proslavil průkopník aviatiky Jan Kašpar, muzeum nabídne i další letecké lahůdky. „Asi největší unikát je letoun Wright Flyer. Je jediným na světě, který létá,“ dodal Martin Kindernay.

Nezisková organizace spoléhá na přízeň kraje, Pardubic i okolních obcí. Pro muzeum si záměrně vybrala turisticky atraktivní část regionu. „Dá se sem dojít pěšky, dá se sem dojet na kole, dá se sem dojet na kolečkových bruslích. Pochopitelně i dojet autem a také doplout lodí,“ ujistil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj) a starostka Kunětic Jana Lokajová (nez.) doplnila: „My uvítáme, pokud bude Aeropark napojený na cyklostezku, která naváže na stávající cyklostezku a dovede bezpečně turisty do Kunětic a z Kunětic zpátky zase sem.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Otevření muzea Aeropark symbolicky oslaví v pátek, kdy stejně jako před sto lety poletí do Prahy věrná replika Kašparova letounu Blériot, tentokrát s pilotem Petrem Márou. „Tento let je naprosto výjimečný, protože toto letadlo takovou vzdálenost ještě zatím nepřekonalo. Takže v tom jsem na tom úplně stejně jako pan Kašpar,“ uvedl Petr Mára.

Z přeletu Blériota vznikne dokument a jeho start nabídne živě Česká televize v pořadu Dobré ráno. Pokud vše půjde bez problémů, letoun dorazí do pražské Chuchle v pátek v půl deváté ráno.

Legendární stroje od počátků aviatiky až do meziválečného období nabízí expozice nového muzea v Kuněticích na Pardubicku.
Zdroj: ČT24