Dobrá Voda nabízí příležitost pro sociálně vyloučené

Dobrá Voda – V Dobré Vodě u Toužimi rozjíždí výrobu keramická a textilní dílna. Nabízí práci ženám ze sociálně vyloučené komunity místních Romů. Zřídilo ji občanské sdružení Český západ, kterému se za deset let povedlo dát v komunitě práci skoro 80 procentům dřív nezaměstnaných lidí.

Keramická a textilní dílna vznikly svépomocí. Starou chalupu opravili a přizpůsobili muži z komunity. Práci tu našlo osm dlouhodobě nezaměstnaných žen. Český západ organizoval mezi ženami rekvalifikační kurzy. S úřadem práce v Karlových Varech domluvil dotace na společensky účelná místa a na veřejně prospěšné práce.

Do budoucna tu počítají s tím, že si na sebe dílny samy vydělají. Výrobky se už začaly prodávat v dobročinném obchůdku v Plzni i s pomocí internetu. Kamila Součková z OS Český západ prozradila, že zakázky přicházejí i z karlovarského magistrátu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Pracují i muži. Většinou pro majitele okolních lesů a v rámci veřejně prospěšných prací pro městský úřad v Toužimi. „Máme tady 43 dospělých lidí, v současné době nepracuje pouze 5,“ informovala ředitelka OS Český západ Soňa Vašíčková. Za největší úspěch Český západ považuje fakt, že 12 lidí se nespokojilo jen s veřejně prospěšnými pracemi, a sami si obstarali řádné zaměstnání.