Sesuvy půdy ohrožují životy lidí v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj - Životy lidí v Moravskoslezském kraji ohrožují stále častěji sesuvy půdy. Jejich počet se zvyšuje každý rok. Geologové upozorňují, že obce své obyvatele nemusejí před sesuvy varovat. V postižených oblastech mohou dokonce úřady vydávat i stavební povolení.

Strach o dům, svah sám padá

Bernard Fojtík žije v Markvartovicích téměř 40 let. Svah, na kterém má postaven dům, se dal loni do pohybu. Má strach o sebe i o dům, který pojišťovna nechce ani pojistit. Obec Markvartovice si nechala zpracovat projekt a pracuje na zpevnění území. V postižené oblasti neumožní ani stavět. „Někdo to řeší okamžitě, jiní to zase nechávají, až je opravdu za pět minut dvanáct a teče jim do bot,“ říká ze zkušeností geolog Richard Skopal. Panu Kláskovi ze Skalice u Frýdku-Místku se dům sesouvá už několik let. Podle geologů je v přímém ohrožení života. „Když začne pršet, tak jsem vždycky hodně nervózní,“ říká Bohuslav Klásek. Někteří zástupci magistrátu Frýdku-Místku jsou toho názoru, že si měl geologickou situaci v oblasti ověřit už před koupí domu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Když je sesuv rychlý, může se stát, že ho ta masa zeminy zasype,“ potvrzuje obavy pana Kláska geolog Jaroslav Ryšávka. Po loňských povodních přibylo v Moravskoslezském kraji více než 100 aktivních sesuvů – téměř 50 jich přitom bylo velmi nebezpečných. „Kraj na svůj náklad nechal zmonitorovat veškeré sesuvy, spolu s návrhem opatření jsme tady tyto monitorovací zprávy předali všem starostům dotčených obcí,“ uvedl Tomáš Kotyza z odboru životního prostředí krajského úřadu.

Obce nemají povinnost o sesuvech informovat

Obcím ale ze zákona nevyplývá žádná povinnost o sesuvech informovat kohokoli dalšího. Ministerstvo životního prostředí zatím nechystá ani žádnou legislativní úpravu, která by toto řešila. Lidé, kteří si chtějí koupit pozemek, tak mohou spoléhat pouze na veřejně přístupné stránky geofondu. Ty ale obsahují přibližně polovinu informací o všech sesuvech. Zpracování geologického průzkumu stojí několik desítek tisíc korun.

Pan Klásek ukazuje praskliny po sesuvu
Zdroj: ČT24