Chebská radnice platí lidem za úklid

Cheb – Ghetto ve Wolkerově ulici v Chebu, které proslulo nehorázným nepořádkem, je uklizené. Radnice ale nepovolala specializovanou firmu, jako to dělala dříve. Tentokrát slíbila tamním obyvatelům, že za uklizení vlastního smetiště mezi ně rozdělí 25 tisíc korun. Služby úklidových firem, které muselo město do proslulé ulice objednávat přinejmenším každý měsíc, ho ročně stály přes 600 tisíc korun.

„Naše firma odvezla 10 kontejnerů, firma zabývající se svozem odpadů pak 13 kontejnerů,“ informoval ředitel chebských technických služeb Miroslav Hofrajtr. Radnice má zkušenost, že pořádek ve Wolkerově ulici nikdy moc dlouho nevydržel. Do uklízení tedy zapojila místní. Ty zkouší zainteresovat také do toho, aby si výsledek své práce i ohlídali.

Místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS) sdělil, že odměna bude vyplacena po částech. Jedna část za úklid, další budou obyvatelé inkasovat po měsících, kdy radnice uvidí, že prostranství jsou i nadále vyklizena. Od vyvezení největšího nepořádku uplynuly tři dny. Přímo v domech se místní do uklízení ještě nepustili. Prostranství, za která dostávají zaplaceno, si hlídají.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Místní lidé to ale budou mít těžké. Domy ve Wolkerově ulici chce jejich majitel zbourat. Postupně se snaží je vystěhovat. Oficiálně tu bydlí už jen devět rodin. Bývalí nájemníci, kteří se většinou živí jako sběrači kovů, ale pořád používají dvůr na rozebírání aut a elektrospotřebičů. Zpeněžitelné části prodávají v přilehlé sběrně.