Píseckým se nelíbí málo zeleně na sídlišti ani komunitní centrum

Písek - Obnova píseckého sídliště Portyč rozdělila obyvatele. Kritikům se jeho nová podoba nelíbí a tvrdí, že ubylo zeleně. Největší nesouhlas ale vyvolala plánovaná stavba nízkoprahového komunitního centra. Město chce všechny veřejné plochy na sídlišti upravit do roku 2013. Z Evropské unie na to získalo dotaci 120 milionů korun.

Nové chodníky, lavičky, veřejné osvětlení nebo nová parkovací místa by měla být do dvou let po celém sídlišti. To v Písku nikdy neplatilo za dobrou adresu, navíc v roce 2002 neutěšený stav sídliště dokonala povodeň.

Revitalizace má špatnou pověst i nevalný vzhled napravit, ne všichni jsou však spokojeni. „Sebrali jste nám krásnou zem a dali jste nám sem Saharu,“ stěžuje si Miroslav Kozel na úbytek zeleně. Město však slibuje, že spousty metrů čtverečních keřů a stromů teprve přibudou.

Na sídlišti žije pět tisíc lidí z různých sociálních vrstev. Radnice ho považuje za nejproblémovější oblast ve městě, kde je i zvýšená kriminalita a vandalismus. Na pořádek teď dohlíží osm kamer a k větší bezpečnosti přispívají také nové retardéry nebo omezení rychlosti.

Nízkoprahové centrum nechceme!

Problémy na sídlišti vyvrcholily při projednávání výstavby nízkoprahového a komunitního centra. I to mělo být součástí obnovy. Lidé ho ale důrazně odmítli. Vadilo jim, že radnice chce investovat desítky milionů do zařízení, které má sloužit hlavně romské menšině. Výstavbu centra nakonec město z celkové obnovy sídliště vyčlenilo. Lidé o něm budou rozhodovat v anketě.