Firmy se problémů zbavují neetickými praktikami

Plzeň – Prodávání firem takzvaným bílým koním nebo opakované přejmenování společností. To jsou stále běžnější praktiky některých podnikatelů, když se snaží zbavit se problémů. V praxi se s tím stále častěji setkávají také charitní a kontaktní centra pro cizince. Vidina výdělků přivedla do České republiky ze zahraničí tisíce lidí, a přestože cizinců už v Plzni zdaleka není tolik jako dříve, problematika jejich integrace stále patří k těm nejpalčivějším problémům radnice.

Pan Miroslav Karczewski pracoval u plzeňské bezpečnostní agentury Šlajs s.r.o. Loni v červnu však utrpěl při výkonu služby vážný úraz, měl rozdrcenou nohu. „Vše bylo v pořádku nějakých 6 měsíců, potom se na nás můj zaměstnavatel prostě vykašlal. Vypařil se,“ uvedl poškozený Miroslav Ireneusz Karczewski. Bezpečnostní agenturu prodal Václav Šlajs Rumunovi. Kontakt na něj prý nemá, pravděpodobně je zpátky v Rumunsku. „Zaměstnavatel přestal platit zdravotní pojištění, takže tam došlo i k zanedbání zdravotní péče,“ prohlásila ředitelka Kontaktního centra pro cizince Plzeň Martina Hánová.

Miroslav trpí bolestmi, je bez prostředků, a jak se dozvěděl, nemůže se přihlásit ani na úřad práce. S firmou Šlajs s.r.o. má totiž podepsanou smlouvu na neurčito. „Pokud má uzavřenou pracovní smlouvu, nemůže být uchazečem o zaměstnání,“ vysvětlila Magdalena Čadová z úřadu práce v Plzni a Martina Hánová doplnila: „Když jsme se pokoušeli kontaktovat pana Šlajse, vždy nám bylo řečeno, že ho to absolutně nezajímá. Byl velmi striktní a nepříjemný.“ A pan Miroslav Ireneusz Karczewski dodává: „Nevím. Nemůžu se léčit, nemůžu se přihlásit na úřad práce. To mám krást?“ Na oficiálně uvedené plzeňské adrese firma Šlajs s.r.o. podle sousedů nikdy nepůsobila, po prodeji rumunskému majiteli má nové sídlo v Praze. Václava Šlajse se nedaří zastihnout doma ani na telefonu.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Plzeňský inspektorát a úřad práce jsou v patové situaci: nemůžou zakročit, i když o neetických praktikách vědí. Dokud se v Česku nezmění zákony, nic nezmohou. Pan Miroslav není sám, kdo zůstal kvůli zmiňované firmě na dlažbě, spolu s ním dalších 18 zaměstnanců. Ředitelka kontaktního centra se již několikrát setkala s tím, že se firma v případě problémů přepsala na cizince, kterému zaplatili, aby odjel. Plzeňský úřad práce pro představu loni kontroloval 30 pracovních agentur a ve 22 případech zjistil porušování zákona. Pracovní agentury často řeší potíže tím, že se jednoduše přejmenují. Například i ve vyhlášené plzeňské firmě je agentura, která půl roku neměla vůbec licenci a už třikrát se přejmenovala. Vedení firmy to zřejmě nevadí.

Firmy se zbavují problémů neetickými praktikami.
Zdroj: ČT24