Maturita uznávaná v zahraničí? Po Praze už brzy i v Ostravě

Ostrava - V Ostravě bude možné složit mezinárodně uznávanou maturitu. Zdejší soukromá střední škola totiž získala akreditaci. Radost z toho má i vedení města, protože prý možnost absolvovat mezinárodní zkoušku do města přiláká více investorů a peněz. Jako krok správným směrem to označují také zástupci vysokých škol. Kromě Prahy a brzy i Ostravy mohou středoškoláci mezinárodně uznávanou maturitu skládat také ve Vídni, Bratislavě a v Krakově.

„Pro ty klíčové investory, které tady potřebujeme pro ekonomický rozvoj, je velmi důležité, abychom jim mohli nabídnout kvalitní vzdělávání,“ myslí si náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek. „Jedná-li se o manažera, který je odjinud než z České republiky, tak má velmi složité rozhodování, do jaké školy dá své dítě,“ říká ředitel 1st International School of Ostrava Jan Petrus. Kromě dětí zahraničních manažerů budou moci maturitu v angličtině absolvovat také čeští studenti. 

„Je pro nás velice důležité, aby se zúčastnili i čeští studenti, protože cílem není vůbec rozdělit cizí a české děti, naopak je chceme integrovat,“ tvrdí ředitel 1st International School of Ostrava Brett Gray. Možnost složit mezinárodně uznávanou maturitu vítají také místní vysoké školy. Zároveň ale upozorňují, že mít ji neznamená nedělat přijímačky. „Žádná česká vysoká škola nemůže zohledňovat tento speciální druh maturity a nemůže zvýhodňovat tyto maturity oproti ostatním. I tito studenti musí procházet standardním výběrovým a přijímacím řízením,“ upozorňuje rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)