Přerovskou domovní správu možná čeká zánik

Přerov - Prodej nepotřebného majetku, omezení činnosti a časem zřejmě i zánik – tak vidí přerovská radnice budoucnost své domovní správy. Dalším fungováním organizace se vedení města začalo zabývat, když je správa požádala o půjčku. Kvůli nájemníkům, kteří neplatí, jí totiž chybí peníze na úhradu služeb.

Domovní správa vymáhá od 410 dlužníků za teplo, vodu a elektřinu přes 4,5 milionu korun. Od roku 1997 dokrývala dlužné částky z vlastních zdrojů, letos už ale neměla odkud brát, a proto se obrátila na město. „Na zastupitelstvu jsme požadovali půjčku ve výši 3,2 milionu, která by překlenula tu současnou situaci, tedy abychom mohli dál včas platit dodavatelům služeb,“ uvedl ředitel domovní správy Antonín Čechák. Zastupitelstvo sice půjčku schválilo, zároveň ale začalo řešit, jak podobné situaci zabránit. „Ta činnost domovní správy by se do budoucna mohla přenést na odbor majetku – na magistrát města a tato příspěvková organizace by tím pádem mohla také zaniknout,“ řekl náměstek primátora Přerova Josef Kulíšek. 

Přerovská domovní správa se v současné době stará o zhruba dvě tisícovky bytů. Za služby dluží především sociálně slabší nájemníci. Zastupitelé zvažují zrušení domovní správy i přesto, že organizace v posledních dvou letech vůči neplatičům přitvrdila. Nejenže posílá aktivně upomínky a platební rozkazy, začala také spolupracovat s exekutorským úřadem. „Vymáhání přes exekutora je sice pro dlužníka velmi tvrdé, ale pro domovní správu a město Přerov je velice efektivní,“ vysvětluje advokát Petr Dutko. Podle ředitele domovní správy by si nájemníci měli uvědomit, že pokud nezaplatí, činí poplatky z prodlení dvě a půl promile denně. Za rok se tak původní dluh může až zdvojnásobit.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)