Ulička kastuje obyvatele Hradce Králové

Hradec Králové – Hradec Králové má uličku, kterou nemůžou využívat všichni, ale pouze pár desítek vyvolených. Magistrát totiž omezil provoz na dříve veřejné cestě, která spojuje sídliště s luxusní vilovou čtvrtí, a povolil tam uzamykatelnou branku, přestože ji před časem nařídil odstranit. Procházet tudy smějí jen majitelé vil a příslušníci jejich rodin, kteří mají klíče.

Ulička je pouze pro dva poslance, ředitele Technických služeb, advokáta, architekta, jejich rodiny a pár dalších. Ostatním vstup zakázán. Zamčená branka nikoho dál k luxusní vilové čtvrti nepustí. „Tohle území, to je dělení na nadlidi, podlidi. Méněcenní a vícecenní,“ prohlásila obyvatelka sousedního sídliště Alena Jakubcová a primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK) doplnil: „Ta branka by měla být podle mého názoru přístupná, neměla by být uzamčená. Je to pro mě problém.“

Vloni přehradili majitelé vil uličku brankou poprvé, magistrát ji nařídil odstranit. Tentýž úřad teď vstup lidem omezil a branku povolil, klíč mají jen majitelé vil. Podepsaná úřednice útvaru hlavního architekta Magistrátu Hradce Králové Jana Žampová odmítla říci, proč radnice změnila názor. „Žádost byla zdůvodněna tím, že tam je poměrně nebezpečný atak cyklistů do té chráněné zóny,“ vysvětlil hlavní architekt magistrátu Petr Brůna.

Ulička mezi vilami a sídlištěm je sice na soukromém pozemku, ale kolaudovali ji jako veřejnou, přístupnou všem. Třeba matkám s dětmi nebo školkám krátila cestu do přírody. Majitelé vil si to nepřejí. „Já jsem teda hodně naštvaná, budu bojovat. Není možné, aby se sortovali nadlidi a podlidi podle vlivu, peněz a majetku,“ zdůraznila místní obyvatelka Alena Jakubcová.

Omezení vstupu do uličky prosadila firma Karla Albrechta, který řídil stavbu vil, včetně své. Dříve byl hlavním architektem Hradce. Povolení na útvaru, který vedl, získal rekordně rychle – za 6 dní od žádosti.

Radnice se proti snahám omezit průchod uličkou neodvolala, zájem většiny občanů tedy nikdo nehájil. Podle primátora Finka město o řízení ani nevědělo.

Hradec Králové má uličku, kterou nemůžou využívat všichni, ale pouze pár desítek vyvolených.
Zdroj: ČT24