Akvadukt z 19. století zachránily evropské dotace

Sezemice - Vzácná vodní křižovatka na Pardubicku je zachráněna. Třináct metrů dlouhému akvaduktu z konce 19. století přitom ještě nedávno hrozil zánik. Město na jeho opravu marně shánělo peníze. Na vině byla i chyba úředníků pardubického magistrátu. Akvadukt nakonec zachránily evropské a státní dotace.

Unikátní vodní křižovatka, kde se protínají toky Mlýnský náhon a Zadní Lorantka, se ještě před dvěma lety málem zbortila, rozpadaly se totiž zdi chránící horní tok. Přestože bylo dílo postaveno na konci 19. století, nefigurovalo na seznamu kulturních památek. Podle bývalého místostarosty Sezimic Josefa Ulricha se tak stalo vinou úředníků magistrátu Pardubic.

Obec nakonec sama požádala ministerstvo kultury o zápis na seznam kulturních památek. Až poté se věci se daly do pohybu. Celkem opravy akvaduktu vyšly na bezmála 5 milionů a sedm set tisíc korun, přičemž 85 procenty přispěly evropské fondy. O zbytek nákladů se podělily Seizmice a Státní fond životního prostředí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle zastupitelky obce Marie Schillerové dva kilometry dlouhý náhon tvoří krajinářsky hodnotné území, pro Seizmice se tak brzy stane atraktivní turistickou zajímavostí. Kromě toho je projekt revitalizace okolního prostředí realizován za účelem záchrany kriticky ohrožené mihule potoční.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24