Volby uskutečnit a zrušit. Tak vypadá správa v obci Bohy

Bohy – Souboj o radnici v obci Bohy na severním Plzeňsku pokračuje. Spory mezi starousedlíky a takzvanou náplavou trvají už od voleb v roce 2006. Kvůli účelovému přihlašování voličů soud loňské volby zrušil, ty následující v dubnu zrovna tak.

„V roce 2006 pan starosta přihlásil na obecní majetek 10 lidí, kteří ho pak volili. V roce 2009 si pak přihlásil 9 lidí,“ tvrdí čelná představitelka strany SNK HB Lenka Havlíčková. Další člen strany a obyvatel obce Roman Havlíček zdůrazňuje, že tuto praxi chtějí změnit, aby lidé, kteří v obci bydlí, „mohli aktivně zasahovat do života obce“.

Zatímco v roce 2006 se stížností u soudu neuspěli, loni už jim dal za pravdu a kvůli účelovému přihlašování prohlásil volby za neplatné. Pravomoc přihlašovat nové občany starostovi Antonínu Levému vzal a místo něj převzal funkci úřad v Kralovicích.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Toho využila starostova největší odpůrkyně Lenka Havlíčková. „Kandidáti protistrany si přihlásili voliče,“ říká místostarosta Ladislav Konvalinka (Nez). V minulém roce bylo ve vsi 90 voličů, jeden se odhlásil, jeden zemřel. Před opakovanými volbami se vesnička rozrostla o 48 obyvatel. Starosta ve volbách neměl šanci. „Krajský soud rozhodl o tom, že přihlašování je účelové, a na základě toho volby prohlásil za neplatné,“ uvedl Jan Nový z Krajského úřadu.

Nové volby budou v září nebo v říjnu. A scénář bude nejspíš stejný. Nejdřív k urně, potom k soudu. Starosta má šanci uspět, jen pokud si přihlásí víc lidí. Naše zákony to umožňují.