Trutnovské historické domy ničí dřevomorka

Trutnov - Historické domy v Trutnově likviduje dřevomorka. Objevilo se tu hned několik případů vážného napadení dřevěných konstrukcí. Výskyt dřevokazné houby prodražuje rekonstrukce městských budov. Houba navíc produkuje nebezpečné mykotoxiny, které mohou ohrozit zdraví lidí. Šířit se přitom dokáže i vzduchem.

Na první pohled vypadají trámy zdravě. Uvnitř se ale pomalu a jistě rozpadají na prach. Vážné napadení dřevomorkou objevili v Trutnově při opravě Základní školy kapitána Jaroše. „Po odkrytí omítky se zjistilo, že je houba v pokročilém stadiu,“ řekl Ivan Adamec, starosta Trutnova.

Spóry dřevomorky jsou navíc jedovaté. Z obavy o zdraví dětí i učitelů muselo město přistoupit k rozsáhlé rekonstrukci. „Odhadovali jsme, že rekonstrukce vyjde do patnácti milionů korun. Nakonec bude ale cena vyšší než třicet milionů,“ podotkl Adamec.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Vzápětí se ovšem objevilo další centrum nákazy, a to v budově trutnovského muzea. Přivolaný statik prozkoumal i další konstrukce domu, zastavil rovněž přípravu nové expozice v prvním patře. Velké skupiny návštěvníků už by zdejší stropy nemusely unést. „Zřejmě se nevyhneme tomu, že se budou muset rozkopat stropy a vyměnit trámy,“ řekl Vlastimil Málek, ředitel Muzea Podkrkonoší.

Neplánovaná sanace muzea přijde radnici na desítky milionů. Nebezpečí nákazy se ale netýká jen historických budov. Zákeřná houba se dokáže šířit dokonce i vzduchem a snadno může ohrozit další domy v okolí.