Do Křešic se velká voda už jen tak nedostane

Křešice (Ústecký kraj) – Dvoukilometrová protipovodňová hráz chrání ode dneška Křešice na Litoměřicku. Stavba za skoro dvě stě milionů korun odolá i dvacetileté vodě, tedy povodni, jaká přišla v roce 2006. Hráz, která by obec ochránila před vodou stoletou, by podle odborníků ani nemělo smysl stavět. Obec Křešice spadá do oblasti labského úvalu, na pravém břehu Labe, severovýchodně od jeho toku. Polabská rovina zde začíná přecházet do zvlněné krajiny, jež navazuje na České středohoří.

Vrátka směrem k Labi, protipovodňová zeď jen tak vysoká, aby nezastínila výhled na krajinu kolem řeky. To byly podmínky obyvatel Křešic, jinak hráz nechtěli. „Je to citlivé a ti lidé to jednou uznají,“ prohlásil generální ředitel společnosti Povodí Labe Tomáš Vaněk a starosta Křešic Václav Kovařík (ČSSD) doplnil: „Dneska můžu téměř na sto procent říct, že jsme se s tou zdí sžili.“ Kladně hráz hodnotí i místostarosta obce Ondřej Štědrý (nez.): „Zeď, myslím, vypadá docela kulturně.“ Křešická protipovodňová zeď by měla obec ochránit i při dvacetileté vodě. Hráz, která by odolala ještě větší povodni, by byla podle odborníků příliš vysoká a neúnosně drahá. „V celé Evropě, v celém světě se nikde se proti takovýmto povodním nechrání. Není to možné,“ potvrdil Tomáš Vaněk.

Proti velkým městům, kde vsadili hlavně na mobilní protipovodňové stěny, je v Křešicích více pevných zdí. Na montáž přenosných zábran má obec málo lidí. „Takhle už je to pro obec velký rozsah, protože to budou stavět dobrovolní hasiči,“ vysvětlila bývalá starostka Ludmila Juříková (ODS) a místostarosta Štědrý dodal: „Už máme vyzkoušeno z podobné vody, která hrozila při oblevě nyní v zimě, že to postavit umíme.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Protipovodňová zeď v Křešicích ale rozhodně není jenom na ukázku, podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) se podobné ochrany proti povodni postupně dočkají i další obce na Labi. “Peníze na to jsou. Peníze v letošním rozpočtu nikterak kráceny nebyly, vyčlenilo se na to 2,3 miliardy korun a žádná úsporná opatření tam nejsou a nebudou.“ Protipovodňová hráz by v nejbližší době měla stát i v Lovosicích, Roudnici, Štětí a v Ústí nad Labem.

Dvoukilometrová protipovodňová hráz chrání ode dneška Křešice na Litoměřicku.
Zdroj: ČT24