Vlaků může být až o čtvrtinu míň, stát škrtnul dotace

Ostrava - Ačkoliv jednání mezi ministerstvem financí a zástupci krajů o snížení dotací na dopravu ještě ani neskončila, ministerstvo samotné už pozastavilo veškeré platby. Moravskoslezský kraj tak od začátku května nedostal z centrálních zdrojů na dopravu ani korunu. V případě, že stát dotace trvale omezí, hejtmanství bude nuceno zredukovat železniční dopravu v regionu až o čtvrtinu.

Podle memoranda o pravidelném dotování železniční dopravy mají kraje dostávat do svých rozpočtů od státu každoročně 2,6 miliardy korun. Ačkoliv se stát zavázal tímto způsobem podporovat regionální dopravu až do roku 2019, ministerstvo financí vyplácení peněz nyní zastavilo.

„Platby byly hrazeny do dubna, od května už byly zastaveny,“ potvrdila tisková mluvčí ČD Kateřina Šubová. „Je nemyslitelné, aby smlouvy, které uzavírá Česká republika, to znamená stát s požehnáním vlády, byly bez jakéhokoliv důvodu vypovídány, dostáváme se na úroveň jakési banánové republiky,“ nešetří kritikou náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Zredukovat dotace na dopravu se rozhodlo ministerstvo financí poté, co Ústavní soud na konci dubna rozhodl o tom, že stát musí dostát svým slibům a vyplatit lidem státní příspěvek ke stavebnímu spoření v plné výši. Z rozpočtu resortu financí tak nečekaně ubylo přes pět miliard korun. „Jsou věci, které stát platit musí a které stát platit může. Když musí platit stavební spoření, tak musí šetřit tam, kde platit nemusí, kde jenom může,“ vyjádřil se ministr financí Miroslav Kalousek.

Doprava v kraji je dotovaná 800 milióny korun ročně. Přes 600 miliónu hradí kraj ze svého a zbývajících zhruba 200 milionů mělo původně pokrýt právě ministerstvo financí. Dosud však vyplatilo pouze asi 60 milionů a další peníze již odmítá poslat. „Samozřejmě vyčkáváme, jak dopadnou další jednání, protože to má dopad na nás jako na dopravce,“ uvedla tisková mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka jsou kraje připraveny bránit se proti vypovězení smluv i soudní cestou. Jednání mezi kraji a ministerstvem nadále pokračují. To, jak dopadnou, poznají cestující už během letošního roku.